A régi feladatokból is maradt

2019.12.17. 14:00

Kurcz Mária készen áll a verebi változtatásokra

Kurcz Mária negyedik ciklusát kezdte meg az októberi választásokat követően a településen, ám mivel összesen két szavazattal győzte le kihívóját, a fiatal Cséve Szandra Bettinát, látja, tudja, változtatásokra lesz szükség.

Borsányi Bea

Kurcz Mária pozitívan vág neki az új ciklusnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt húsz évben sokat fejlődött Vereb, amit Kurcz Máriának köszönhet, de most mégis úgy tűnik, a tapasztalat éppen csak felülkerekedett a fiatalos lendületen a faluban.

– Tudomásul veszem és értem is valamilyen szinten, hogy a koromból adódóan vannak bevett, berögzült szokásaim, amiket polgármesterként is alkalmazok. Nálunk például minden ünnepet még mindig a napján tartunk, ami már nagyobb városokban sem feltétlenül szokás. Így például az anyák napi ünnepséget is vasárnap szoktuk megrendezni. Ez ma már azért sem divat, mert az emberek jelentős része, pláne a többnapos ünnepek idejére, elutazik wellnesshétvégére – mondta el őszinte véleményét a polgármester, aki hozzátette, mindig is nyíltan megmondta és vállalta, mit gondol. Ez talán a másik rá jellemző vonás: nem csinál önmarketinget. Közigazgatási szakembernek tartja magát, és mint ilyen, sosem ígérget olyan helyzetekben, amikor tudja, a törvények, jogszabályok miatt nem lehet valamit kivitelezni.

A korábbi, már mögöttünk hagyott ciklusban készült el az óvoda és az iskola előtti útszakasz felújítása is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szóba kerülhet az iskola bővítése

– Az már az első testületi üléseken is kiderült, konkrét elképzelésük nincs a fiataloknak, eddig csak azt fogalmazták meg, mire nincs szükség szerintük a településen. Így többek között megkérdőjelezték néhány nagy, Vereb határain is túlnyúló, évenként megrendezett programunk létjogosultságát. A magam részéről jeleztem, nyitott vagyok a változtatásokra, amennyiben azokról valóban bebizonyosodik, hogy kellenek – fogalmazott a polgármester. Szóba került az óvoda és az iskola bővítésének kérdése is. Mivel a szomszédos Lovasberényben református iskola működik, és ősztől Pázmándon katolikus lett az iskola, megnőtt az érdeklődés a kápolnásnyéki iskola kihelyezett tagozataként működő verebi intézmény iránt. Itt jelenleg két összevont alsós osztályban folyik a tanítás, amelyeket igény esetén négy rendes osztályra lehetne bontani. Egyébiránt maradnak az eddigi feladatok: utak, járdák javítása, a temetőben új ravatalozó építése, valamint a felszíni vízelvezetés megoldása. A ravatalozóra ugyan beadták a pályázatot, de tartaléklistára kerültek, a vízelvezetés megoldása pedig iszonyú nagy projekt, ami rengeteg pénzt igényel. Erre egyelőre nem biztosított semmilyen forrás, de természetesen a jövőben is pályáznak majd. A nagy lélegzetű feladatok mellett pedig megvannak a mindennaposak is. Ugyanakkor a polgármester szeretne nagyobb hangsúlyt helyezni a civil szférára, mert úgy látja, ezen a téren lehetne előbbre lépni. A nyugdíjasok létrehoztak egy szenior klubot, de a polgármester szerint a fiatalabbak kevésbé aktívak: igényük ugyan lenne valamilyen szerveződésre, de nem sokat tesznek érte.

Kurcz Mária pozitívan vág neki az új ciklusnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Idealista vagyok, s pozitívan vágok neki ennek a ciklusnak is. Mindig azt mondom: ha valaminek egy százalék esélye van, abból lehet akár száz is. Az embernek mindig van A, B és C terve, amelyekből valamelyik biztosan beválik – zárta a beszélgetést Kurcz Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában