A szeretet érzés és tett

2019.12.27. 07:00

A karácsonyt a plébánia közösségével közösen élik meg Zemlényiék

A családban már négy generáció karácsonyozik együtt. Szívesen meséltek arról, hogyan zajlik náluk az ünnep.

Bokros Judit

Zemlényi Katica, Zemlényi János és az első unoka, Vízer Luca, aki már kétszer is szerepelt a templomi pásztorjátékban Fotó: Pesti Tamás

Korántsem tökéletes család ők, s nem is akarják ezt a látszatot kelteni – szabadkozott Zemlényi Katica beszélgetésünk alkalmával az után, hogy férjével, Zemlényi Jánossal elmesélték, milyen összhangban és szokások között töltik a karácsonyt.

Tudatosan törekszenek a harmóniára

Náluk is van, ami nem pont úgy sikerül, ahogyan előre eltervezték, bennük is van ilyenkor némi drukk, feszültség a készülődés közepette, ezért tudatosan törekszenek a harmóniára. Megpróbálnak ilyenkor a szokottnál is jobban figyelni a másikra, ami segíti a ráhangolódást az ünnepre, ez a többletfigyelem pedig már hetekkel a karácsony előtt megjelenik.

János – aki lelkipásztori munkatárs a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánián – mesélte: megpróbál még jobban Katica kedvében járni, mert tudja, hogy háziasszonyként ilyenkor több teher nehezedik rá. Felesége kántor-sekrestyés a templomban, s az ő dolga az események előkészítése, ugyanakkor karnagy is, akinek a Vox Mirabilis Kamarakórussal is bőven van elfoglaltsága karácsony előtt.

Katica és János megosztja egymás közt, vagy közösen vállalja a feladatokat, így élhetik meg együtt az adventet, és ezzel lesz igazán közös ünnep a karácsony.

Zemlényi Katica, Zemlényi János és az első unoka, Vízer Luca, aki már kétszer is szerepelt a templomi pásztorjátékban Fotó: Pesti Tamás

A háromgyermekes, egyunokás családnál a szenteste természetesen fontos időpont, hiszen ekkorra gyűlnek össze a gyerekek, akik közül ketten – az énekesnő Eszter és az Operaházban dolgozó Mihály – Budapesten élnek párjukkal. A házaspár Kinga lánya fehérvári, neki és férjének, Vízer Dánielnek már van egy gyermekük, a kis Luca, aki hamarosan kétéves lesz. Kinga és Dániel egyébként ugyancsak a Vox Mirabilis kórus tagja. Most már János 94 éves édesanyja is részese a családi készülődésnek és az ünnepnek. Ő hat éve lakik velük, s igyekeznek szeretetteljes idős­kort biztosítani a számára. Tehát már négy generáció tölti együtt az ünnepeket.

A templomban szenteste napján van a pásztorjáték is. Nagyon készülnek erre, hiszen már a családi ünnepük részévé vált és fontosnak tartják, hogy a karácsonyt a plébánia közösségével együtt éljék meg. A gyerekek mindig kivették a részüket a templomi feladatokból, egészen egyszerűen belenőttek ebbe. Picinyen még a kis Jézus szerepét kapták, később angyalt vagy pásztort játszottak, de voltak Szűz Mária és Szent József ruhájában is. Az unoka, Luca idén már a második pásztorjátékban szerepelt.

A 24-ei vacsora családi körben zajlik, a templommal szomszédos otthonukban.

– Étkezés előtt imádkozunk, utána pedig énekelünk, s örülünk egymásnak, az együttlétnek. A menü nálam kívánságlista szerint készül, mert ez régen az én családomban is így működött, és jól bevált. Ami azonban állandó, az a húsleves, aztán a főfogás lehet valamilyen szárnyas, s tradicionálisan elkészítem a doboskát is, amely a mákos gubához hasonlít, csak nem kifliből, hanem kelttészta-rudakból van. A sütemények között mindig kínálok mákos és a diós bejglit, illetve mézeskalácsot is.

A kis Luca mint első unoka érkezése olyan élményeket hozott vissza a házaspár életébe, mint amikor még a saját gyerekeik voltak kicsik.

– Megint lehet valakinek meglepetést készíteni, titkolózhatunk szeretetből, hogy aztán együtt örüljünk. Jó látni és megtapasztalni, hogy a gyerekeink és párjaik ugyanúgy gondolják ezt az egészet, mint mi: élhetőnek, értékesnek, s érdemesnek tartják arra a szokást, hogy ők is folytassák és továbbadják.

A pásztorjáték utáni igeliturgiára János mindig különös gonddal készül.

Most is összegezte, mi az, ami éppen foglalkoztatta a napokban:. „Nem várok kis Jézust az idei karácsonyra, mert az már történelem. De a köztünk lévő Jézust, az igazit, nagyon várom. Azt, akivel kezet lehet fogni, akinek e-mailt és sms-t lehet írni, illetve dolgozni, koccintani lehet vele, meg sírni és játszani. Intenzíven keresem, és ismerkedem azzal a Jézussal, akivel tiszta, emberi kapcsolatban találkozhatunk. Aki csak veletek együtt, a családommal, a barátaimmal lehet köztünk valóság és élet. De veletek igen.”

Katica hozzátette, hogy a szeretet nemcsak érzés, hanem a szeretet: tett. Ha valakit szeretni akarok, akkor teszek felé egy gesztust, egy lépést, attól függetlenül, hogy szimpatikus-e vagy sem. Ezáltal közelebb kerülök ahhoz az emberhez, ami a barátság kezdete lehet. Ez sokszor a tárgyi ajándéknál is többet jelenthet.

A szép szenteste után a nagy családi karácsony Őrhalomban folytatódik Katica édesanyjánál. Itt jönnek össze a testvérek, unokatestvérek húszan-harmincan. Így történt ez idén is, közös énekléssel, ajándékozással.

Az év vége a karácsonyhoz hasonló hangulatban telik majd: ez a hálaadás ideje. Az új év előtt ismét összejönnek a templomban, s hálát adnak az elmúló évért. Ezúttal is lesz miért, hiszen a kórussal sok szép szereplésen vannak túl, s Luca után hamarosan egy újabb unoka érkezése is várható…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában