Győzött az Acer tataricum

2019.12.08. 15:00

A jótékony tatár juhar lesz az év fája 2020-ban

Elviseli a szárazságot, tűri az árnyat, de a meleg az, amit szeret. S arról még nem is beszéltünk, hogy neutrofil!

Majer Tamás

2020. év fájának nem gazdasági értéke, hanem ökológiai szerepe jelentős Fotó: Shutterstock

Természetesen a tatár juharról (vagy így is ismerhetik: Acer tataricum) van szó! Neutrofil: azt jelenti, hogy képes megkötni a levegőből felvett táp­elemeket, ezzel végeredményben javítja „otthona” talajának minőségét.

Nos, ez a jótékony növény, a tatár juhar lesz az év fája 2020-ban. Az erre az eredményre jutó szavazás le is zárult már. Az Országos Erdészeti Egyesület gondolt rá, hogy kiemel néhány fajt, hadd lopakodjanak mind kicsit bele a köztudatba!

2020. év fájának nem gazdasági értéke, hanem ökológiai szerepe
jelentős Fotó: Shutterstock

Az október vége és november utolsó napjai közötti online közönségszavazáson a tatár juhar 2131 darab, a kecskefűz 1472, a rezgő nyár 1411 szavazatot kapott.

– A tatár juhar a honfoglaló magyarok útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj. Az alföldi területeken erőteljesen visszaszorult, de a hegy- és dombvidékeken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős – áll az egyesület eredményhirdető közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában