Februárban indul a telep próbaüzeme

2019.11.08. 16:15

Új szennyvíztisztító indul Besnyőn

Iváncsa után a szomszédos településen, Besnyőn is projektismertetőn adtak számot a szennyvíztelep felújításának munkálatairól.

Sági Zoltán

Az átépítés alatt álló telep próbaüzeme a télen elindul Fotó: NFP

A három település, Iváncsa, Beloiannisz és Besnyő szükségleteit kiszolgáló, 1998-ban épült szennyvíztisztító telep Iváncsa külterületén található. A vízjogi üzemeltetési engedélye szerinti eredeti kapacitása 530 köbméter naponta. Az egyre túlterheltebb telepen az utóbbi években többször is előfordult különféle károsanyaghatárérték-túllépés. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2016. január 1-től érvényben lévő új határértékeit a túlterhelt szennyvíztisztító nem tudja stabilan tartani.

Az átépítés alatt álló telep próbaüzeme a télen elindul
Fotó: NFP

Mint az ismertetőkön elhangzott, a projekt célja az, hogy a fejlesztésben részt vevő települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezését hosszú távon megoldja. A beruházás egyúttal a talajvíz szennyezésének, a sérülékeny ivóvízbázisok veszélyeztetésének megszüntetését, valamint a környező felszíni és felszín alatti vízminőség védelmét is szolgálja. Az Iváncsán levő szennyvíztelep rekonstrukciója és bővítése jelenleg több mint 60 százalékos kivitelezési teljesítésen áll. A tervek szerint 2020 februárjában kezdődik meg a korszerűsített telep a 6 hónapos próbaüzeme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában