Modern orvostechnikai eszközökkel felszerelve

2019.11.19. 07:00

Új mentőtiszti autót adtak át Fehérváron

„Sokan vagyunk, akik ha szirénázó mentőautót látunk, elmondunk magunkban egy fohászt, Isten segítségét kérve a mentők számára, illetve annak, akiért a mentőautó siet vagy akit visz” – mondta Spányi Antal megyés püspök, mielőtt megáldotta a hétfőn átadott vadonatúj mentőtiszti gépkocsit.

Borsányi Bea

A mentőket és az új autót is megáldotta Spányi Antal megyés püspök Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A székesfehérvári mentőállomáson 60-an teljesítenek szolgálatot, akik tavaly 15 ezer esetet láttak el, miközben nagyjából 300 ezer kilométert tettek meg a megye útjain, mondta el az átadón Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A most átadott gépjármű 25 millió forintba került és a fehérvári önkormányzat finanszírozásában szerezték be.

Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, nem a városnak jár köszönet a mentőtiszti autó megvásárlásáért, hanem a város tartozik köszönettel azért az áldozatos munkáért, amellyel a fehérvári mentőállomás munkatársai nap mint nap dolgoznak.

Ugyanakkor, mutatott rá a polgármester, köszönettel tartozunk a városban dolgozóknak is, hiszen a beszerzést a fehérvári cégek által befizetett iparűzési adóból finanszírozták.

Ahogy azt Csató Gábor elmondta, a gépjármű teljesen új, a kor színvonalának megfelelő orvostechnikai felszereléssel ellátott, amelybe beletartozik többek között a lélegeztetőgép, az infúziós pumpa vagy a defibrillátor is, és elsősorban Székesfehérváron és környékén használják majd, de mivel a mentőszolgálat országos szervezet, ezért szükség esetén máshová is riaszthatják.

A mentőket és az új autót is megáldotta Spányi Antal megyés püspök
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az OMSZ főigazgatója arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban országos szinten mintegy 3 milliárd forintot fordítottak a mentőautók eszközparkjának megújítására. Éves szinten nagyjából mintegy 1,2 millió esethez vonul ki a mentőszolgálat, azaz minden 10. ember kapcsolatba kerül a mentőkkel.

A számok megyénként természetesen változnak, de igyekeznek a feladatokat úgy elosztani, hogy minden segítségre szoruló a legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljön. Ennek része az is, hogy 24 órában mentőtiszti kocsit működtetnek Székesfehérváron. Ezt cserélték most le.

Csató Gábor: Alacsony az OMSZ-nél a fluktuáció
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Az elmúlt időszak intézkedéseinek köszönhetően – amelyek nem csak a bér­eket érintették – elmondható, hogy országos szinten 8 százalék alá csökkent a fluktuáció, és ennél is nagyobb eredménynek tartom, hogy 40 százalékkal csökkent a mentőápolóink távozása, tavaly pedig először többen jöttek, mint ahányan távoztak a mentőszolgálattól. Jelenleg 8250 fő dolgozik az OMSZ-nél, és nyilván akadnak betöltetlen státuszok, de minden személyi feltétel adott ahhoz, hogy ezzel az állománnyal biztosítani tudjuk a magas színvonalú ellátást, és minden tárgyi feltétel a rendelkezésünkre áll, hogy a hívástól számított lehető legrövidebb idő alatt érjen ki egy mentőegység a beteghez” – fogalmazott Csató Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában