konferenciával emlékeztek

2019.11.05. 07:05

Reformkori polihisztor – 250 éve született Horváth János egykori püspök

Horváth János az egyházi szolgálaton túl, vagy ha tetszik, azt kiegészítve, korában országos hírű szónok, irodalomszervező, folyóirat-­alapító is volt.

Majer Tamás

Spányi Antal megyés püspök vezette föl a 19. századi előd, Horváth János püspök munkásságát tematizáló tanácskozást Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

November 4-én, születésének napra pontosan 250. évfordulóján konferenciával emlékezett az egykori püspökre, a reformkori polihisztorra a Székesfehérvári Egyházmegye és a Püspöki Könyvtár a Szent István Művelődési Házban. Horváth János tízezer kötetes könyvtára ma is jelentékeny része az egyházmegye gyűjteményének, mutatott rá Varga Mátyás levéltáros, aki előadásában elsorolta a püspök életének főbb állomásait.

Spányi Antal megyés püspök vezette föl a 19. századi előd, Horváth János püspök munkásságát tematizáló tanácskozást
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében méltatta az egyházmegye 1830-ban kinevezett, 1831-ben felszentelt püspökét, aki 1835-ben hunyt el, így kevés idő adatott neki Fehérváron.

A Veszprém megyéből szár­mazó Horváth 1820-ban folyóiratot indított Egyházi Értekezések és Tudósítások címmel, amely lap az első magyar tudományos egyházi folyóirat volt. Sebő József középiskolai tanár, szociológus kifejtette, az újság fő célja a teológia nyelvének megújítása volt. A veszprémi illetőségű tanár Horváth János irodalomszervező munkásságáról beszélt, amely során szívvel ecsetelte Horváth János Verseghy Ferenccel, illetve Kazinczy Ferenccel folytatott levelezését, tudós kapcsolatát.

 

Jöjjön itt két példa, milyen szavakról kérte ki Verseghy tanácsát Horváth. Sebő József fűszerezte ezzel előadását, nos: a speculativus szót Horváth a szemléletes, elmélkedetes szavakkal kívánta magyarítani, az objectiv kifejezést a tárgyalag szóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában