borünnep

2019.11.15. 07:10

Récsey Norbert atya áldotta meg a borokat Velencén

A Liberália, Liber páter ünnepe hagyomány Velencén a bort készítők és kedvelők körében. A Szent Benedictus Borlovagrend ezúttal is megrendezte ünnepét a Liber-kőnél.

Silye Sándor

Récsey Norbert atya megáldotta a borokat Fotó: Silye Sándor

Kupi László ceremóniamester ismertette a legendát, majd Récsey Norbert atya áldotta meg az újborokat. Emlékezhettünk Liberre, a borkészítés, a bor, a termékenység, a szabadság istenére, Szent Mártonra, aki nem akart püspök lenni, ezért a libák közé bújt, de azok gágogása elárulta őt. Bár a ceremónia nem Márton-­napon történt, jófajta szárnyas combot fogyaszthattak a résztvevők, aminek újborral „ágyazhattak” meg. A borlovagrend ünnepe szomorúan indult, hi­szen nagymesterüket, Hajdú Frigyest nem sokkal korábban veszítették el.

Récsey Norbert atya megáldotta a borokat Fotó: Silye Sándor

– A hagyományt mindenképpen folytatnunk kell, de velünk él nagymesterünk emléke, aki nagyon sokat tett azért, hogy a bor szeretete fontos legyen e környéken, hogy a bort készítők és a bort fogyasztók egymásra találjanak. November 16-án meg kell választanunk utódját a rendkívüli közgyűlésen. Mert a folyamatosság nem szakadhat meg, frissítenünk, fiatalítanunk kell a borlovagrendet, stabilizálni kell a támogatói hátteret, és a szakmai munka tartalmát is fejlesztenünk kell – mondta Szabó József alkancellár.

Ott volt az ünnepen Velence új polgármestere is, akit arról faggattam, mit vár a borlovagrendtől, és mivel tudja segíteni a munkájukat.

– Az idegenforgalom az a terület, ahol a város és a borlovagrend közösen, egymást segítve léphet előre. Adottak a kiváló borászok, a remek pincesor, a hagyományok. Fontos, hogy Velencén képesek legyünk közösséget építeni. Vannak külön-külön kisebb egyesülések, mint a Szent Be­nedic­tus Borlovagrend is, de nincs mindenkit megmozdító, közös tevékenységünk. A város támogatni fogja a borlovagrendet, dolgozni kell azért, hogy az itteni borászok próféták lehessenek saját hazájukban és az idelátogató turisták körében is – jelentette ki Gerhard Ákos polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában