„Nyugalmat árasszon a falu!”

2019.11.22. 15:45

Szoros versenyben, hét jelölt közül került ki győztesen Kőhegyi László Sárkeszin

Kőhegyi László Sárkeszi új polgármestere. Az elmúlt ciklusban önkormányzati képviselőnek választották meg a helyiek, majd ő kapta az alpolgármesteri pozíciót is. Egyet most előre lépett a rangsorban.

Majer Tamás

– Én egy másik, dinamikusabb vezetést képzeltem el a falu számára, illetve egy nyugodt, békés, fejlődő települést – nyilatkozta Kőhegyi László, Sárkeszi új polgármestere Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Az új polgármester lapunknak nyilatkozva kifejtette azon véleményét, miszerint sokan szavaztak változásra náluk az októberi helyhatósági választáson. Valóban sokan szavaztak, a jogosultak kicsit több, mint 60 százaléka. A 604 fős piciny falucskában heten (!) mérették meg magukat a polgármesteri „bársonyszékért”. Így aztán valóban sokan voksoltak valamelyik kihívóra. Végül a kevesebb mint 30 százalékos eredmény is győzelmet jelentett.

Kőhegyi László 83 szavazatot, elődje, Farkas Gyula Ernőné 82 voksot kapott.

Az alpolgármesteri tisztet így polgármesterségre cserélő Kőhegyi László 2001-ben került a településre. Egy asztalos üzemet hozott létre, amellyel közös tercián családi házat is épített. A vállalkozás továbbra is működik.

– Nem adtam fel ezt a vállalkozási formát, tiszteletdíjas polgármesterként látom el az új feladatomat – fogalmazott.

A település két részét, Sárkeszit és Kiskeszit a közelmúltban, pályázati forrásból, kerékpárúttal sikerült összekapcsolni. Kőhegyi László elmondta, a bicikliút praktikusan inkább gyalogosforgalmat bonyolít, de alapvetően jól van ez így, fontos ez az aszfaltcsík a falu számára. Ugyebár a 7202-es számjelű út mentén terül el a falu, a két rész között nincs járda, a kerékpárút látja el ezt a funkciót is.

– Én egy másik, dinamikusabb vezetést képzeltem el a falu számára, illetve egy nyugodt, békés, fejlődő települést – nyilatkozta Kőhegyi László, Sárkeszi új polgármestere
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mi volt az indíttatása, miért akart polgármester lenni? – tettük fel a kérdést Kőhegyi Lászlónak.

– Az előző ciklus elején megválasztott önkormányzati képviselőként bizalmat kaptam a polgármester asszonytól: alpolgármester lehettem – idézte föl. – Én egy másik, dinamikusabb vezetést képzeltem el a falu számára, illetve egy nyugodt, békés, fejlődő települést. Nyugalmat, békét árasszon a falu! – nyomatékosította. – Egyre többen keresnek meg a faluban azzal, hogy próbáljuk meg visszahozni a hagyományokat, egy hagyományőrző falut alakítsunk ki a huszonegyedik században – folytatta.

Milyen hagyományokra gondol?

– Jelen pillanatban nincs egy olyan közösségi helyszínünk, ahol az úgynevezett hagyományos tárgyakat ki tudnánk állítani. Illetve hagyományok alatt értem azt, amit itt az idős emberek képviselnek. A falunak a többsége idősekből áll – ecsetelte válaszában Kőhegyi, majd kitért arra, hogy mezőgazdasági, kertészeti, valamint gasztronómiai eszközök és tudásanyag lapul az időseknél: fészerben, kézben, elmében, ezeket mind érdemes óvni, bemutatni, továbbhagyományozni.

Az előző ciklus elején megépített falukemencét is idesorolja Kőhegyi László, amely megvalósulása, mint mondta, a helyi vállalkozók összefogásának volt köszönhető.

A belső utcák jelenleg igen vegyes állapotának javítása természetesen Sárkeszi községben is cél. Új utcák megnyitása is kilátásban van, szándék a falu lakosságszámának gyarapítása. A polgármester szerint fontos egy térfigyelő kamerarendszer kiépítése is; a közbiztonság fokozása, az átmenő forgalom megfigyelése érdekében. Járdaépítésre is szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában