jogok és kötelességek

2019.11.19. 12:00

Nekik és róluk szól – A héten zajlanak a megyei gyermekvédelmi napok

Több mint tíz évre tekint vissza az a rendezvénysorozat, mely egyszerre szól az állami gondoskodásban élő gyermekekről és az őket nevelő szakemberekről, illetve nevelőszülőkről.

Palocsai Jenő

Ötnapos rendezvénysorozat kezdődött a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ szervezésében, melynek célja felhívni a figyelmet a lakóotthonokban, nevelőszülőknél elhelyezett gyermekekre. A tematikusan szervezett napok nyitányán a gyermekeknek sok mozgásban volt részük, így még a megyei közgyűlés csapatával is focizhattak a Köfém csarnokban. A hét többi napján a nevelőknek, nevelőszülőknek, pedagógusoknak szakmai továbbképzés, az egyre népesebb táborral rendelkező támogatóknak szívet melengető kulturális műsor jut osztályrészül. Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Hivatalosan hétfőn délelőtt kezdődött a program a Köfém Sportcsarnokban, ahol Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója nyitotta meg a rendezvényt. Mint kiderült, szombaton már volt egy hagyományosnak tekinthető focibajnokság a központban élő fiatalokból verbuvált csapatok között, és közülük a legjobb megmérkőzhetett a Fejér Megyei Közgyűlés csapatával. A megnyitón köszöntőt mondott a csapat kapitánya, a sportmezben pályára álló Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnök is, aki hangsúlyozta, hogy az ilyen alkalom nemcsak kellemes időtöltés, de remek lehetőség arra, hogy felhívják az emberek figyelmét a gyermekvédelmi központban élő gyermekekre és a nevelésükkel kapcsolatos, kiemelkedő színvonalú szakmai munkára.

A gyermekvédelmi központ vezetője elmondta:

– A Fejér megyei gyermekvédelmi napok segítségével felhívjuk a figyelmet a gyermeki jogokra és kötelességekre, melyekkel kapcsolatban mindenkinek van tennivalója a maga területén. Különleges alkalom ez, ugyanis harminc évvel ezelőtt, 1989. november 20. óta ünnepeljük a gyermeki jogok világnapját.

A tematikusan szervezett napok nyitányán a gyermekeknek sok mozgásban volt részük, így még a megyei közgyűlés csapatával is focizhattak a Köfém csarnokban. A hét többi napján a nevelőknek, nevelőszülőknek, pedagógusoknak szakmai továbbképzés, az egyre népesebb táborral rendelkező támogatóknak szívet melengető kulturális műsor jut osztályrészül.
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az első szakasz a gyermekek napja nevet kapta. A kispályás focitorna is ennek keretében zajlott lakásotthonban, nevelőszülőknél, illetve gyermekotthonban nevelkedők között.

Az előttünk álló napokban nemcsak a gyermekek kapnak kiemelt figyelmet, ugyanis lesznek továbbképzések a nevelőszülőknek éppúgy, mint a központban dolgozóknak, a szakmai napok keretében.

Molnár Krisztián elnök, aki maga is pályára lépett hétfőn, Deresné Tanárki Máriát köszönti
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A támogatók napja névre keresztelt utolsó előtti nap lesz az egyik fénypontja a sorozatnak. Deresné Tanárki Mária elmondta, hogy díjakat, elismeréseket adnak át az arra érdemes személyeknek, ám a valódi meglepetés az a műsor lesz, amellyel az egyre szaporodó támogatóknak megköszönik a gyerekek az önzetlen segítséget. Több mint 460 magánszemélyekből, civil szervezetekből, felekezetekből, vállalkozásokból álló támogató nyújt kezet a fiataloknak. A köszönet szülte kulturális műsor biztosan meg fogja melengetni a szíveket.

Zárásképpen lesz nyílt nap is, amikor szakember, laikus vagy bárki más érdeklődő betekinthet a lakásotthonokba, gyermekotthonokba, illetve azok életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában