Ha elindul, teljes gázzal előre

2019.11.06. 14:00

Megjött a lehűlés, a kazánokat sokan csak most kapcsolják be

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt egyre több lakásban, illetve családi házban lobban fel a láng a kazánokban. Sajnos ilyenkor, a kritikus pillanatokban derül ki az is, hogy a karbantartást elhanyagoltuk, ezért nem, vagy nem megfelelően működik a szerkezet.

Palocsai Jenő

A kondenzációs kazánok legérzékenyebb része a hőcserélő, amit karban kell tartani Fotó: Shutterstock

A megyében számos helyen dolgozó Somogyi László gázszerelő szakember érdeklő­désünkre elmondta, hogy egy EU-rendelet szerint 2016 óta hagyományos gázkészüléket már nem lehet felszerelni. Pontosabban nem a „hagyományos” készülékeket tiltották be, hanem a hatásfokokra van olyan előírás, melynek csak az új, kondenzációs kazánok tudnak megfelelni. Ez már önmagában is szigorú szabály, ám a tendencia a szakember szerint folytatódik. Ha minden igaz, 2022-től tovább szigorodik a kazánokkal kapcsolatos szabályozás. Ez azt jelenti, hogy pár év múlva már a „sima” kondenzációs kazán sem tudja majd teljesíteni az új követelményeket, csak úgy, ha más berendezések segítségével fokozni tudják a fűtés energia­takarékosságát.

A szabály alapja mindig a hatásfok tehát: egységnyi gázhasználat mellett mennyi fűtőértéket képes produkálni az eszköz, emellett 2018 óta már a nitrogén-oxid kibocsátását is előírja a hatóság, de a kondenzációs kazánok ebben a tekintetben jól teljesítenek. Annyi biztos, hogy a kazáncsere költséges mulatság, ezért az elavult, hagyományos kazánok és az új, modern szerkezetek karbantartása is lényeges és hasznos.

Fontos a saját biztonságunk és egészségünk érdekében, ideértve természetesen a nem megfelelő égés miatti környezetszennyezést is, ugyanakkor hasznos is, hiszen ha nincs karbantartva a kazán, akkor a megemelkedett fogyasztás és az elhanyagoltság miatti meghibásodás súlyos összegeket vonhat el a családi költségvetés ritkán feneketlen kincstárából.

Somogyi hangsúlyozta, a kar­bantartás első és legfontosabb szabálya, hogy bármennyire is ezermester valaki, semmiképpen ne nyúljon a szerkezethez, csak az, akinek szakirányú végzettsége és gyakorlata van. Évekkel korábban eltörölték azt a kötelező vizsgálatot, amelyet a kéményseprők végeztek el. Mivel a műszaki felülvizsgálat sem kötelező, a tulajdonosok jelentős része Somogyi tapasztalatai szerint nem fordít megfelelő figyelmet a biztonságra és a hatékony működésre.

A recept, ami segít megnyújtani az ilyen eszközök élettartamát, nem más, mint a rendszeres és lehetőleg a fűtési szezonon kívül végzett karbantartás. Ennek fontos része az eszközök tisztítása, miközben a szakember a régi kéményes készülékeknél ellenőrzi a légellátást is. Az is számít, ha például kicserélik az ablakokat: az új, modern nyílászárók túl jól szigetelnek, ezért fontos szellőzőket beépíteni, mert ha a készüléknek nem megfelelő a légellátása, szén-monoxid termelődik, éppúgy, ahogy az elhanyagolt készülékben zajló elégtelen égés miatt. A modern kondenzációs rendszerű kazánokkal kapcsolatban a gázszerelő kiemelte, ezek a lakás légterétől el vannak választva, esetükben nem lehet szén-monoxid-probléma. Viszont a füstjáratok rendkívül szűkek, amelyek ezáltal könnyen eltömődhetnek. Ilyenkor beindul egy láncreakció, túlmelegszik a hőcserélő, megégnek benne a csövek, és előbb-utóbb a készülék működésképtelenné válik. Az új hőcserélő pedig közel 200 ezer forintba kerül egy 300 ezres kazán esetén.

A kondenzációs kazánok legérzékenyebb része a hőcserélő, amit karban kell tartani
Fotó: Shutterstock

Ha a meghibásodástól el is tekintünk, az elhanyagolt készülék hatásfoka jelentősen romlik. Ha csak tíz százalékkal emelkedik a fogyasztása évente, már az jóval több pénzt emészt fel, mint amennyit maga a karbantartás.

Amikor bejönnek az első hidegek, mindenki be akarja kapcsolni a kazánt, bízva abban, hogy a hosszú hónapokon át tartó szünetben nem történt vele semmi különös. Ha nem megy, csak akkor fordulnak a szakemberekhez, akiknek a roham miatt csak arra van idejük, hogy életre keltsék a kazánokat, pedig ha valaki tavasszal vagy nyáron keresné fel őket, képesek lennének rendszerszinten átnézni az egész fűtésünket.

Tippek, trükkök

Van néhány trükk, hogyan csökkentsük a fűtésszámlát:

Szigeteljük le a házat, amennyire lehetséges!

Vegyünk fel a lakásban egy réteggel több ruhát, és belülről fűtsünk akár teával!

Figyeljünk a megfelelő, 40 és 60% közötti páratartalomra!

Tegyünk a radiátorok mögé hőtükröt!

Tartsuk karban a fűtési eszközöket!

Használjunk minél több meleg színt a lakásban!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában