„A mi Vízivárosunk”

2019.11.15. 07:40

Ismét gyarapodott a Fehérvár városrészeit ismertető kötetsorozat

A Szent István Király Múzeum és a város közös kiadásában megjelent helytörténeti munkát mutattak be csütörtök délután a múzeum Országzászló téri épületében.

Sági Zoltán

Negyedik generációs lokálpatrióta – vallja magáról a szerző Fotó: FG

Fotó: gaborfeherphoto

A könyvbemutató a városrész lakóinak élénk érdeklődése mellett kezdődött. Házigazdaként Bányai Balázs történész köszöntötte a résztvevőket, majd emlékeztetett rá, hogy a most megjelent munka a Székesfehérvár egyéb városrészeit – Alsóvárost, Vasútvidéket, Palotavárost – bemutató korábbiak sorába érkezett meg. Két újabb, a város további részeit ismertető kötet pedig már előkészületben van.

Negyedik generációs lokálpatrióta – vallja magáról a szerző Fotó: FG

Ezt követően Demeter Zsó­fia beszélt Rostási Szabó Imréné Hegedűs Mária helytörténeti munkájának erényeiről. Elsőként azt a személyes vonatkozást emelte ki, hogy hozzá a könyv – még kéziratban – a legjobbkor jutott el, ugyanis abból az őt foglalkoztató helytörténeti kérdések egyikére kapott választ. A mű érdemei közt fölemlítette annak módszertanát, vagyis hogy a szerző a tárgyalt városrészt utcáról utcára, házról házra bejárva mutatja be. A II. világháború utáni Víziváros mindennapjai­nak ábrázolására vállalkozó munka Horváth Miklósné városrészi képviselő ajánlásával és Demeter Zsófia kísérő sorai­val jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában