nekünk kell észben tartani

2019.11.28. 14:00

Ha lejár szeretteink sírhelye

Novemberben, a halottak napi temetőjárás alkalmával – pláne azokban a sírkertekben, ahová évente csak egyszer látogatunk ki – érhetnek minket meglepetések is: sokan ilyenkor szembesülnek azzal, hogy szeretteik sírhelye lejárt, azt újból meg kell váltani. Hogyan értesülhetünk erről, ki rendelkezhet a sírhely felett, mitől függ az ár és mennyi időre váltható újra a hely?

Borsányi Bea

gazos temetõ

– A sírhely megváltásakor kiállított számlán minden esetben feltüntetik a sírhely lejáratának dátumát. Ám ha nem találjuk a számlát, netán a sírhelyet megváltó személy már elhunyt, könnyen kaphatunk információt erre vonatkozóan Székesfehérvár esetén a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu internetes oldalon. Itt egyébként még fotó is van az adott sírról, illetve a temető térképén be van jelölve a keresett sír helye is – árulta el Vadász-Király Edit kegyeleti központvezető. Ezt a szolgáltatást ma már szinte minden nagyobb város temetői nyújtják, de ezen felül minden sírkertben létezik bevett szokás arra nézve, hogyan értesítik a lejárt sírhelyek tulajdonosait.

A mi kötelességünk figyelni

Van, ahol kis cédulát tesznek a síremlékre, esetleg levélben is értesíthetik a sír felett rendelkező személyt. Fehérváron a parcellák szélére, a hirdetőre kerülnek ki a lejáró sírhelyek azonosítói. Ezt pedig mindenkinek magának kell ellenőriznie, hívta fel a figyelmet a központvezető, vagyis, ha nem veszi észre, netán nem tudja az ember a sírhely azonosítószámát, bizony könnyen úgy járhat, hogy lejár a gondozott sírhely. Amennyiben nem váltják meg azt újra, a temetkezési törvény értelmében visszaszáll az üzemeltetőre, aki újraértékesítheti. Természetesen a legtöbb temetőben van türelmi idő, ami alatt valamilyen módon igyekeznek felhívni a sírhely rendelkezőjének a figyelmét. Már ha van erre kapacitás. Fehérváron például csak a Béla úti temetőben jelzik külön, a síremlékre tett felhívással, hogy keressék fel a temetőüzemeltetést. Na de mi történik akkor, ha valaki nem akarja vagy – mert például külföldön él – nem tudja újraváltani szerettei sírhelyét?

Tárolják, vagy lejjebb temetik

– Nálunk az a gyakorlat, hogy a kolumbáriumfalból ilyen esetben az urna egy raktárba kerül, ahol név alapján visszakereshető, hol tároljuk a hamvakat. Koporsós sírhely esetén, ha ismét értékesítésre került a sír, a bent nyugvó csontokat a következő temetés előtt lejjebb helyezik a földben – árulta el a kegyeleti központ vezetője, aki szerint ez más temetőkben is így történik. Ebben az a jó, hogy így akár a kései leszármazottak is megkereshetik őseik nyughelyét, igaz ugyan, hogy azok a rájuk temetettek nevével ellátott síremlék alatt pihennek. Tapasztalatok szerint az esetek mintegy 20 százalékában kerülnek újraértékesítésre a sírhelyek, de Vadász-Király Edit elmondta, akár több évig is várnak ezzel, és ezalatt többször is próbálkoznak valamilyen módon felkutatni, értesíteni a rendszerben nyilvántartott, a sír felett rendelkező személyt. Ha megtalálják, pótdíj befizetése után lehetősége van a sírhely újraváltására. A megváltás díját azonban legtöbb esetben csak egy összegben lehet kiegyenlíteni.

Fehérvár az egyik legolcsóbb

– Az árat mindig az adott település önkormányzata határozza meg a tulajdonában lévő temetők esetén. A székesfehérvári temetők az önkormányzattól kapott támogatásnak köszönhetően országosan is a legolcsóbbak közé tartoznak. A fővárosban a mienknél akár tízszer magasabb is lehet az árszabás. Az árakat befolyásolják a sírkert fenntartásának költségei, így többek között a zöldfelületek gondozása, a heti többszöri szemétszállítás, a vízvételi lehetőség biztosítása, a közvilágítás vagy a proszektúra üzemeltetése. Nyilván egy kis temetőnek jóval kisebb az üzemeltetési költsége, mint egy több tíz hektáron elnyúló területnek – tudtuk meg a központvezetőtől. Azt azonban jó tudni, hogy Fehérvár lezárt temetőiben – Csutora, Szedres, Hosszú, Sóstó katolikus –, ahová temetkezni már nem lehet, nem kell fizetni azért, hogy valaki gondozásra fenntartsa a sírhelyet.

Csak a rendelkező dönthet

Az egyház a saját díjszabását használja. A megválthatóság idejét pedig a temetkezési törvény írja elő. Ezt minden temetőnek be kell tartania. Ennek értelmében az urnafalak, illetve a földurnahelyek 10 évre, az urnakripták 20 évre, a koporsós temetkezési helyek 25 évre, míg a kriptahelyek 60 évre válthatók meg. Újraváltás esetén ettől lehetnek kisebb-nagyobb eltérések, ezért annak mindig érdemes az adott temetőben utánakérdezni. És végül egy fontos dolog: a sírhellyel kapcsolatban csak és kizárólag az arra jogosult személy intézkedhet, legyen szó újraváltásról, a síremlék átalakításáról, vagy csak a felirat betűtípusának megváltoztatásáról. Ezért, ha elhalnak például a szülők, az örökösöknek érdemes felkeresni az adott temető üzemeltetését, és kérni a rendelkező személy nevének módosítását. Ezzel elejét vehetik bárminemű későbbi kellemetlenségnek a sírral kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában