Hó van, szünet nincs

2019.11.04. 11:30

Finnországban jártak az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola tanulói

Mivel ott nincs őszi szünet, a finn oktatásba is belekóstoltak az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola diákjai.

B. Kiss László

Finnországi csoportkép az iszkaiakról. Ott már hógolyózni is lehetett

Fotó: Gállné Medveczky Borbála

A látogatásról az utazás fő szervezője, Fülöpné Nagy Anikó az alábbiakat mondta el: – A finn kapcsolat Gáll Attila polgármesternek, a galériás Ari Kupsusnak és az itt évek óta kertészeti gyakorlaton lévő Juha Karvonen iskolaigazgató munkájának köszönhető. A kempelei iskolában van egy olyan tantárgy, hogy „international studies”, azaz nemzetközi tanulmányok.

Finnországi csoportkép az iszkaiakról. Ott már hógolyózni is lehetett
Fotó: Gállné Medveczky Borbála

A kilencedik évfolyamos diákok ezeken az órákon tanulják meg, hogy hogyan kell egy külföldi utat megszervezni. A tavalyi osztályból 16 tanuló és a két tanárnőjük: Kristiina Takala és Hanna-Mari Kursula budapesti utat szerveztek, valamint Iszkaszentgyörgyön is töltöttek néhány napot. Olyan jól érezték magukat nálunk, hogy visszahívták a fogadó családok gyermekeit a mögöttünk hagyott őszi szünetben. Tehát családoknál voltak az iszkai lányok elszállásolva, így bepillanthattak a finn mindennapokba. Minden reggel a fogadó lány tanórájára bementek diákjaink is. 2017 júniusában az iszkaszentgyörgyi kastélyiskolában töltött pár napot egy pedagógus házaspár, Valma Karjalannen és férje a kempelei általános iskolából. Akkor ők látogattak meg néhány tanórát. Ők most már egy másik kempelei iskolában dolgoznak, ezért egyik délelőtt az ő új iskolájukat is meglátogattuk, ami egy vadonatúj, mindennel felszerelt épület. Az iskolában van gyalupad, CNC eszterga, varrógép, szövőszék.

Alkonyat Finnországban

Önkiszolgáló a menza, az ottaniak már óvodás korban megtanulják, hogy annyit szedjenek, amennyit megesznek. Van vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes étel is. Az utolsó estét a fogadó iskolában töltöttük. Együtt sütöttek, főztek a magyar és finn lányok. A mieink magyar néptáncot is tanítottak a vendéglátóknak – mesélte Fülöpné Nagy Anikó lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában