Hangja az élő kapocs

2019.11.02. 08:15

Felavatták az evangélikus templom orgonáját Székesfehérváron

Ünnepi istentiszteleten avatták fel az evangélikus templom orgonáját a reformáció 502. évfordulóján a 150 éves egyházközségben.

Palocsai Jenő

20191031 Székesfehérvár, Evangélikus templom, orgona szentelése, reformáció 502. évfordulója. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Zsúfolásig telt az evangélikus templom csütörtökön este, mikor felavatták és megszentelték az új orgonát.

A Reformáció Emlékévében jelentette be Cser-Palkovics András polgármester, hogy befejezik az evangélikus templom orgonájának az építését. A város 35 millió forint értékű támogatása, az Emmi 3 millió forintos segítsége, valamint a hitközség összefogása és lehetetlent nem ismerő ereje szükségeltetett ahhoz, hogy ez a régi terv megvalósulhasson.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szemerei János, a Nyugati Egyházkerület püspöke elmondta, hogy ezen a kettős ünnepen a reformációban kapott, az embert felemelő teológiai igazságért és az új orgonáért is adhatnak hálát az úrnak. A püspök hangsúlyozta, hogy Gutenbergről gyakran megemlékezünk, hiszen a könyvnyomtatás találmányával sokat segített a protestantizmus terjesztésében, azonban ritkán esik szó a hangszerek, illetve a zene elévülhetetlen szerepéről. Emlékeztetett, hogy Luther szerint a zene Isten adománya, mely felvidítja az embereket, elűzi az ördögöt.

Az orgona tehát valóban olyan kincs, ami az egyházi zene kíséretén túl erősíti a közösséget.

Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott Teleki Miklós orgonaművész óriási, az orgona elkészítésébe vetett hitéért, valamint mindenkinek, aki tevékenyen részt vett ebben a hatalmas munkában. Az önkormányzat ide irányított támogatása is egy összefogásnak tekinthető, hiszen ehhez a város polgárainak adóforintjai adták az alapot.

A közösségi összefogása elengedhetetlen volt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az orgonán Teleki Miklós Bach C-moll passacaglia és fúga, valamint Lehotka Gábor Ein feste Burg című műveit játszotta az egybegyűlteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában