pompás, dús ezüstfenyő

2019.11.21. 19:49

Felállították Székesfehérvár karácsonyfáját a Városház téren

Több mint húsz éve már, hogy a jelenleg a Városház téren álló, legalább tíz méter magas fa karácsonyfaként tündökölt Öreghegyen.

Szanyi-Nagy Judit

Két évvel ezelőtt Lepsényből, tavaly már Székesfehérvárról érkezett a város karácsonyfája. Idén is a megyeszékhely egy monstrumára esett a választás: a fát Mária és férje, János ajánlotta fel a köznek.

– A most kivágott ezüstfenyőnek volt egy párja az udvarunkban, azt korábban, három évvel ezelőtt a Szent Donát-kápolnának ajánlottuk fel, lévén mélyen vallásosak vagyunk. Ez a fa is nagyra nőtt már, nehezen boldogultunk vele, emellett pedig hiszünk abban, hogy azzal, hogy felajánljuk a város karácsonyfájaként, sok embernek örömet okozunk vele – indokolta döntésüket Mária.

A leendő karácsonyfa a Bory-vár mellől, a Surányi utcából érkezett a Városház térre. A kivágás és a szállítás nem volt zökkenőmentes, de a teljes stáb – és természetesen a fa is – épségben megérkezett a végső helyszínre.

 

– Ez az ezüstfenyő már legalább húszéves, a férjem egy magánkertészetben vette Székesfehérváron. Nálunk régi szokás, hogy a karácsonyfáinkat gyökeres faként veszszük meg, feldíszítjük, majd vízkeresztkor leszedjük, kiültetjük, s folyamatosan gondozzuk azokat. Többnyire meg is erednek aztán ezek a fák – mesélte Mária, hozzátéve: az idei karácsonyfájuknak is megvan már a helye január hatodikát követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában