az Ybl Miklós-lakótelep játszótere következett

2019.11.19. 14:30

Egy tér az önfeledt játékhoz – A megyeszékhely játszóterei folyamatosan megújulnak

Láncok helyett erős kötelek, kemény talaj helyett biztonságos gumiburkolat – így változnak sorra a székesfehérvári játszóterek. Új elemekkel is bővülnek!

Szanyi-Nagy Judit

Kovács Zsoltné, Cser-Palkovics András és Bozai István a tegnapi bejáráson Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A sárga hengereken fekete körök és ikszek csücsülnek – egyenlő elosztásban –, ezeket forgathatja a játékos. Vertikális amőba! – jut eszünkbe, s elgondolkodunk: mennyit változtak az eltelt egy évtizedben a játszótéri elemek.

Székesfehérváron a városgondnokság kezelésében összesen 120 játszótér üzemel, ám ez nem foglalja magában az óvodai, iskolai létesítményeket. Ehhez hozzáadódnak még az elsődlegesen felnőttek által használt fitnesz- és kondiparkok is, szám szerint huszonöt és hat darab. Ez a mennyiség nemcsak lefedi a várost, de egyben nagy üzemeltetési feladatot is ró az ezzel foglalkozó szakemberekre.

A fejlesztések folyamatosak. Közülük az egyik leglátványosabb, legérezhetőbb a gumiburkolat (cseréje), amelyre a játszótérre betévedő rálép. Az ilyetén felület csak idén harmincmillió forint összértékben újult meg városszerte. Az összeg jelentős, de talán érthető is a költés: ezeken a helyszíneken a biztonság a legfontosabb!

Legutóbb – hétfőn – az Ybl Miklós-lakótelep játszóterén jártunk, ahol többedmagunkkal egy helyen szemrevételezhettük az előtte-utána állapotot: a tér egyik felén a szakemberek már kicserélték a burkolatot, a másik oldal megújítása még várat magára. A gazos rész helyére a jó idő beköszöntével 300 négyzetméteren új vörös murva kerül; a régi alapokat pedig a betonra ragasztott gumitalaj váltja. A helyszínen Cser-Palkovics András polgármester és Kovács Zsoltné területi önkormányzati képviselő egyaránt hangsúlyozta: sokan kérték ennek a játszótérnek a megújítását. Ígéretüket betartották: az ősz beköszöntéig az első ütem el is készült, a második munkafázis pedig tavasszal kezdődik, amelynek vége egyben a teljes megújulást is jelenti majd. A 13,7 millió forintot kóstáló beruházás az új ütéscsillapítók mellett új eszközöket is takar.

Kovács Zsoltné, Cser-Palkovics András és Bozai István a tegnapi bejáráson
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A játszóterek esetében a város csak a fenntartásra évi 30-40 millió forintot költ – tájékoztatott Bozai István, a városgondnokság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a játszóterek biztonságát folyamatosan felügyelik; egy liftellenőrzéshez hasonlóan komoly a „játszók” esetében is az ellenőrzés, dokumentáció szükséges hetente, havonta, évente és kétévente az adott szerv közreműködésével.

Örömhír, hogy a felújítássorozat tovább folytatódik. Az elmúlt években részben a KÉPES programból, részben önerőből az önkormányzat az óvodák jelentős részében cserélte az udvari játszóeszközöket. Most uniós forrásból, pályázatból újabb összegek állnak rendelkezésre, vagyis a közeljövőben további hat-hét óvoda udvara szépülhet meg; a közbeszerzési eljárás már folyamatban van.

Ha a kitűzött tervek megvalósulnak, az azt jelenti, egy-két éven belül valamennyi óvoda udvari játszóeszközparkja megfelel majd a jogszabályi követelményeknek, előírásoknak. Mindemellett a KÉPES programot az iskolákat érintve is folytatnák – az elképzelés szerint egy olyan felállással, amelyben a felújításhoz szükséges összeg egyharmadát a cégek, a másik két harmadot pedig a tankerület és a város biztosítaná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában