Kiváló a minőség

2019.11.01. 07:00

Arzénmentes, minden előírásnak megfelelő víz folyik Pátkán a csapokból

Majdnem két évtizedes ügy végére került pont a Tiszta víz egy egészségesebb Pátkáért ivóvízminőség-javítási program hivatalos lezárásával.

Borsányi Bea

Nagy Dániel polgármester többek között arról is beszélt, hogy miért tartott közel 20 évig megtalálni a megoldást Fotó: Pesti Tamás

A projekt zárórendezvényén, amelyet kedden tartottak a pátkai művelődési házban, Nagy Dániel polgármester arról beszélt, nem volt egyszerű megoldani a több önkormányzati cikluson áthúzódó problémát, amelyre még 2001-ben kezdte keresni a megoldást a pátkai víziközmű-társulat akkori tulajdonosa, a Fejérvíz Zrt. A folyamatot nemcsak a helyi kutak vizének minőségi paraméterei tették nehézzé, de a forráshiány is lassította, valamint – az egyébként minden víziközmű­társaságnál bekövetkezett – tulajdonosváltás is közbeszólt. Baki Berta, a Fejérvíz Zrt. műszaki ügyintézője elmondta, az első két kutat több mint 50 éve fúrták a faluban.

Nagy Dániel polgármester többek között arról is beszélt, hogy miért tartott közel 20 évig megtalálni a megoldást Fotó: Pesti Tamás

Az azokból kinyert rétegvíznek azonban viszonylag magas, de nem határértéket meghaladó a vas-, mangán-, arzén- és ammóniatartalma. Egyik sem teszi tehát a vizet ivásra alkalmatlanná, de tény, hogy bizonyos egészségügyi kockázatot jelent a fogyasztása. Leggyakrabban az arzéntartalom ellen merült fel kifogás, amely literenként nagyjából 9-12 mikrogramm. A régi szabályozás az egészséges határértéket 50 mikrogramm/literben állapította meg, amit később 30-ra csökkentettek, majd az unióba történt belépésünket követően már csak literenként 10 mikrogrammot találtak elfogadhatónak.

Számos ötlet merült fel a pátkai kutak vízének arzénmentesítésére, de végül úgy döntöttek, hogy távvezeték építésével Székesfehérvárról viszik ki az ásványvíz minőségű karsztvizet, amelynek egyetlen hátránya, hogy 60 fok felett használva vízkövesedést okoz a háztartási berendezésekben. A vízműtelep, a belső vízvezeték-hálózat és a távvezeték építésének költsége 184 millió forint volt, ám ezt 90 százalékban EU-s forrásból, 10 százalékban pedig a Belügyminisztérium nyújtotta támogatásból finanszírozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában