Csak az őszi csapadék hozhat megoldást

2019.11.09. 07:20

Alacsony a vízállás a Velencei-tónál

Aki mostanában a Velencei-tóhoz látogat, azt tapasztalhatja, hogy a megszokotthoz képest jelentősen alacsonyabb a vízállás.

Tihanyi Tamás

A Szúnyog-sziget kikötőjében jól látható volt tegnap, mennyi víz hiányzik a tóból Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez például azoknak a csónakos horgászoknak okoz gondot, akik villanymotort használnak. A tókörnyéken ilyenkor sokan arról beszélnek – és ez jellemző volt már a korábbi években is –, hogy az illetékesek megint azok kárára döntenek a vízpótlásról és -eresztésről, akik a Velencei-tó hűséges látogatói. Kérdésünkkel Sarf Györgyöt, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetőjét kerestük meg.

A Szúnyog-sziget kikötőjében jól látható volt tegnap, mennyi víz hiányzik a tóból
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A Velencei-tó vízállása az átlagosnál melegebb és csapadékszegényebb nyári és a kifejezetten aszályosnak mondható őszi időjárás következtében lecsökkent az adott időszakban előírt szabályozási szint alá – válaszolt a szakember. – Azonban a pátkai és a zámolyi víztározókból való vízpótlás az ottani vízkészlethiány miatt nem lehetséges, hiszen az aszály a Zámolyi-medencében fekvő két víztározót és azok vízgyűjtőjét is hasonlóan sújtotta. Ráadásul az idei év májusában, a velencei-tavi turisztikai idény elején már történt vízpótlás a pátkai víztározóból. A Velencei-tó vízszintjének emelkedése ügyében nem marad más hátra, mint reménykedni a késő őszi kiadós csapadék megérkezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában