A legaktívabban védekezőt ismerték el

2019.11.28. 07:15

Akik a jégtől mentik a földeket

Az ország agrárgazdaságát jelentősen befolyásolják a természeti kockázatok, az aszálytól kezdve a viharokon át jégesőig. Ez utóbbi elleni védekezés egyik legjobb módszere a talajgenerátorok alkalmazása, amelyek – a környezetre ártalmatlan – acetonos ezüst-jodid anyagot juttatnak a légkörbe.

S. Töttő Rita

A jégkár csökkentése fontos mezőgazdasági érdek – erre szolgál az a jégkármérséklő-rendszer, amely immáron Magyarország teljes területét lefedve óvja a nagyobb természeti kockázatoktól az országot. Köztük Fejér megyét is, ahol 42 talajgenerátor áll a rendelkezésre. Szerdán Varga Imre István oklevéllel köszönte meg Rácz Csaba munkáját, sajtótájékoztató keretében. Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

– Ezek a részecskék mesterséges jégmagvakat képeznek, ezáltal több kisebb méretű jégszemcse alakul ki, nem kevesebb, de nagyobb – magyarázta a generátorok működési elvét Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke azon a sajtótájékoztatón, ahol az előző szezon legaktívabb Fejér megyei kezelőjének, a Sárkesziről érkezett Rácz Csabának is megköszönte a munkáját. A köszönet mellett oklevelet is adott az üzemeltetőnek.

A kamara által felügyelt rendszer 2018 májusa óta működik országszerte, s beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangsúlyozta az elnök, kiemelve, hogy a megyében működő 12 automata és 30 manuális talajgenerátor segítségével komoly károkat előztek meg. Országos szinten többmilliárdos tételben is – tette hozzá.

A jégkár csökkentése fontos mezőgazdasági érdek – erre szolgál az a jégkármérséklő-rendszer, amely immáron Magyarország teljes területét lefedve óvja a nagyobb természeti kockázatoktól az országot. Köztük Fejér megyét is, ahol 42 talajgenerátor áll a rendelkezésre. Szerdán Varga Imre István oklevéllel köszönte meg Rácz Csaba munkáját, sajtótájékoztató keretében.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A rendszerről és más egyéb fontos agrárkérdésről is szó esik azon a Gazdafórumon, melyet harmadik alkalommal, december 5-én rendeznek meg Tácon, a Vénusz Panzióban. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában