nő az építményadó

2019.11.30. 07:05

Adóemelés és adócsökkentés is lesz jövőre Fehérváron

Adórendeletet módosított a közgyűlés, az intézkedéstől öt év alatt 2 százalékkal több adóbevételt remélnek, évi 400–450 millió forintot.

Majer Tamás

A fiatalok digitális tudásának emelésére, kórháztámogatásra, azon belül is a diagnosztikára, klímavédelemre, fásításra és a rászoruló családok gyermekeinek védőoltásaira fordítja az adóbevétel-növekményt az önkormányzat Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Molnár Tamás fideszes frakcióvezető módosító indítványát elfogadva arról is döntöttek, hogy az adóbevétel-növekményt az alábbiakra fordítják: a fiatalok digitális tudásának fejlesztésére, kórháztámogatásra, azon belül diagnosztikára, fásításra, valamint a rászoruló családok gyermekeinek védőoltásainak finanszírozására.

Csak vállalkozásokat érintő építményadó-változás van, hiszen magánszemélyeket sújtó adó nem volt, s továbbra sincs tervben Székesfehérváron. Nem változik az iparűzési adó, viszont növekedik az idegenforgalmi adó mértéke, a jelenlegi 450 forint/fő/vendégéjszakáról 500 forintra.

A gazdasági szereplők által fizetendő, most elfogadott építményadó-változások számai 2020. január 1-jétől, majd 2022. január 1-jétől, két ritmusban lépnek életbe. Mindre igaz, hogy évente kell megfizetni, négyzetméterenként, vagyis szorozzák fel!

Az 50 m² feletti, általános használati mód alá sorolandó ingatlanokban (irodák, szolgáltatók, például szépségszalonok) működő cégek, vállalkozások építményadó-kötelezettsége január 1-jétől 1200 forint, a 2022. évtől 1400 forint lesz. A kereskedelmi vállalkozások boltjait, üzleteit 50–900 m² között 1500 forint (a 2022. évtől 1800 forint) terheli, 900 m² fölött pedig 1951 forint. A 50 m² feletti termelésnek helyet adó ingatlanok cégeinek január 1-jétől 750 forintot (a 2022. évtől 950 forintot) kell adózniuk. A 50 m² feletti raktárakra vonatkozó számok: január 1-jétől 950 forint, a 2022. évtől 1100 forint.

A fentiekre egyaránt igaz: csak az 50 m² feletti területrészre vonatkozik az adókötelezettség!

A munkásszállóknál és a parkolási házaknál nincs négyzetméterkorlát, előbbieknél a fix mérték 200, utóbbiaknál 500 forint, szintén négyzetméterenként, szintén évente.

50 m² alatti ingatlanokra tehát továbbra sem vonatkozik építményadó.

A fiatalok digitális tudásának emelésére, kórháztámogatásra, azon belül is a diagnosztikára, klímavédelemre, fásításra és a rászoruló családok gyermekeinek védőoltásaira fordítja az adóbevétel-növekményt az önkormányzat
Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Változás, hogy a 3000 m² feletti tömegsportos ingatlanoknak sem kell építményadót fizetniük. Így az egyesületi él-és utánpótlássportnak, tömegsportnak kedvez a rendelet. Jelenleg 2000 m² felett fizetni kell.

A vitában Barlabás András, az ellenzéki frakció tagja, közlekedési tanácsnok megszorító csomagnak nevezte az adórendelet-módosítást, amellyel szerinte a város vezetése letér a demokrácia útjáról. Cser-Palkovics András polgármester e szavak után gratulált az új képviselőnek a szűzbeszédhez. (Barlabás új képviselő, pénteken intézte első beszédét a közgyűléshez.)

Később, a hosszú vita végén tért ki rá a polgármester, hogy 2 százalékos adóbevétel-növekménnyel számol az önkormányzat, évi 400–450 millió forint plusszal. A polgármester arra is rámutatott, a kiszámíthatóság érdekében nem terveznek további érdemi adóemelést ebben a ciklusban.

– Ha mi azt szeretnénk, hogy legyen felsőoktatás Székesfehérváron – mondott példát Cser-Palkovics, de számos másik, az önkormányzat által önként vállalt feladat is elhangzott a vitában –, akkor finanszíroznia kell azt az önkormányzatnak, és miután nincs pénzverde a városháza pincéjében, ezt adóbevételekből tudjuk megtenni – érvelt.

Nos, felsorolunk a vita során elhangzott kardinális, az önkormányzat kötelező feladatain túli kiadások közül néhányat: az alapellátáson felüli kórháztámogatás, a fásítás, a sport- és a kultúra vagy éppen a civil szervezetek segítése, ezek mind a helyi adókból történnek.

Megváltozik január 1-jétől a parkolási rend. Nőnek a díjak, de megmarad a napi egyórás ingyenes parkolás a II. övezetben. Az I. övezetben 340-ről 390 Ft/órára, a II. övezetben 190-ről 290 Ft/órára, a III. övezetben 110-ről 190 Ft/órára nő a parkolási díj. Július 1-jétől újabb utcák, lakótelepek kerülnek be az ingyenesből a II-es övezetbe. Ezeket nemsokára górcső alá vesszük.

A közgyűlés újfent az eddigi megbízott intézményvezetőt, Pokrovenszki Krisztián régészt választotta a Szent István Király Múzeum élére. Ahhoz, hogy az igazgatói kinevezés megszilárduljon, kell az Emberi Erőforrás Minisztériuma jóváhagyása. 30 napon belül jön meg a válasz: igen vagy nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában