Nagy István miniszter a példaképekről szólt

2019.11.18. 11:30

A mányi gazda emléke és követői – Átadták a Bokodi Díjakat Csákváron

Tisztes és ifjú gazdának, s a gazdák és a gazdálkodás mellett elkötelezett nőnek nyújtottak át elismerő díjakat, hangulatos és stílusos ünnepség keretében. Az agrárminiszter a mezőgazdaságban dolgozó nők foglalkoztatásának emelkedését erősítette meg.

Zsohár Melinda

Konrád Istvánné díjalapító és Nagy István miniszter Csikós István törökszentmiklósi ifjú gazdával Fotó: Pelsőczy Csaba (Agrárminisztérium)

Fotó: foto:Pelsoczy Csaba

Hetedik esztendeje nyújtják át a néhai Bokodi Sándor mányi gazda emlékére alapított díjakat egy ifjú és egy idős (mostantól tisztesnek nevezett) gazdának, s a két éve „mellé” alapított Zichy Antónia Díjat. A Bokodi Díj alapítója Konrád Istvánné, óbarki gazdálkodó, a Magyar Piac Szövetkezet (MPSZ) elnöke, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) tagja, az ügyhöz csatlakozott az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője, Fazekas Sándor miniszter. Az első alkalommal ő maga nyújtotta át Mányon, az élete delén elhunyt Bokodi Sándor gazda szülő- és lakóhelyén az idős és az ifjú gazdának a teljesítményéért megítélt elismerést. Az első kitüntetett fiatal gazdálkodó ifjabb Bokodi Sándor volt, s azóta évente továbbra is csak egy-egy díjat adnak át, az ország területéről fogadott javaslatok figyelembe vételével. Ezúttal Csákváron, a Publó Rendezvényközpontban zajlott az esemény, ahová elfogadta a meghívást Nagy István agrárminiszter, valamint Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Bögyös Zsolt agrártámogatási főosztályvezető. Weidel Walter, az MNVH főtitkára társszervezőként üdvözölte a hagyománnyá emelkedett eseményt.

Nagy István miniszter Csákváron, a Bokodi Sándor-emléknapon
Fotó: Pelsőczy Csaba (Agrárminisztérium)

Néhai Bokodi Sándor a rendszerváltás előtti években úttörőként vágott bele a magángazdálkodásba, példát teremtett, számos társadalmi kötelezettsége bizonyította: képes másokért tenni. Az ünnepségen Ugron Zoltán mányi polgármester foglalta össze e jellegzetes, erős személyiség életútját, tulajdonságait. Külsőségekben őrizte a múlt értékeit, ám nyitott volt az újra, a fejlesztésekre, a régi és az új ötvözésére. Széles látókörű ember volt, átlagon felüli tudományos, történelmi és agrárszakmai ismeretekkel, mondta el.

Az idén az idős gazda – tisztes gazda – elismerést a hódmezővásárhelyi Kispál Ferenc családi gazdálkodó vette át a minisztertől és Konrád Istvánnétól, a fiatal gazdának megítélt Bokodi Díjat az ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló törökszentmiklósi Csikós István kapta. A Zichy Antónia Díjat idén Torda Márta jogász, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei együttműködések főosztálya helyettes vezetője vette át a minisztertől és Batthyány-Schmidt Margittól, az MNU elnökétől.

Konrád Istvánné díjalapító és Nagy István miniszter Csikós István törökszentmiklósi ifjú gazdával
Fotó: Pelsőczy Csaba (Agrárminisztérium)

Kispál Ferenc kilencgyermekes parasztcsalád legkisebb fiaként született, az ismert történelmi időszak próbára tette a családot, s őt magát is. Kitartása, hite, ereje és szaktudása mindig tovább lendítette a nehézségeken, korát megelőzve ő is a rendszerváltás előtt megalapozta gazdaságát. Érdekvédelmi szerepet vállalt az agrárszervezetekben, a MAGOSZ vezetőségi tagja, országgyűlési képviselő volt, családjával közösen jelentős fajsúlyú agrárvállalkozó országos szinten is.

Az alig húszesztendős Csikós István Törökszentmiklóson gazdálkodik, gyermekkora óta ez az élete. Különleges egyéniség, profi a hagyományos baromfitartásban, s az országban egyedül ő tart fajtatiszta cornwall és berkshire sertéseket. Családjával közösen építi tanyáját, tanul, elkötelezett agrárius.

Konrád Istvánné és Nagy István miniszter Kispál Ferenc hódmezővásárhelyi tisztes gazdával
Fotó: Pelsőczy Csaba (Agrárminisztérium)

Zichy Antónia a mártír ’48-as miniszter Batthyány Lajos özvegye volt, felkarolója többek között a nőknek, elkötelezett a magyar mezőgazdaság felvirágoztatása mellett. A tiszteletére alapított díjat a vidéki gyökerekkel bíró jogász, a határon túli magyar gazdák minisztériumi patrónusa, Torda Márta vette át Batthyány-Schmidt Margittól, az MNU elnökétől. A családilag mányi származású elnök asszony férje, Batthyány Ádám az első miniszterelnök egyenesági leszármazottja, s a vidéki nők érdekében tevékenykedik maga is.

Nagy István köszöntő beszédében hangsúlyozta: a vidék sikerének egyik kulcsa, hogy közös értéként tekintsünk rá és összeadjuk az egyéni tudást, a személyes tapasztalatokat. Szükség van olyan példaképekre, mint a történelmi múltban Batthyány Lajos és Zichy Antónia voltak, s mint a mai korból Bokodi Sándor szolgált mintául. Hozzátette: hazánkban a mezőgazdaságban foglalkoztatott nők száma tavaly csaknem 54 ezer fő volt, mi 2010-hez képest 30,5 százalékos növekedést jelent.

A Bokodi-emléknapon a jó hangulatot és a bensőséges pillanatokat fokozta Gulyás Ferenc népi hangszerkészítő és muzsikus dala és játéka, s a székely mesemondó, Csernik Szende eredeti előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában