Új óvoda, közösségi tér és egy valódi faluközpont is a tervek között

2019.11.22. 11:30

A bejárási nehézségek ellen tesznek Sárszentmihályon

A községek egyik messze legfontosabb gyarapodási lehetősége, főleg az infrastruktúra fejlesztése terén, ha sok pályázatot ad be, s nyer el.

Majer Tamás

Új közlekedési útcsatlakozásokat szorgalmaz Sárszentmihály új polgármestere, Óber Andrea Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A másik fontos bevételi forrás az iparűzési adó lehet, ám ez nem mindenhol van: e csoportba tartozik Sárszentmihály települése is. Az új, e cikkben mindjárt bemutatott sárszentmihályi polgármester lapunknak erről azt mondta, nincs a tervek között az iparűzési adónem bevezetése a községben.

Nos, a Székesfehérvártól délnyugatra elterülő 3400 lelkes falu – amelynek része az alig több mint 100 ember lakta Sárpentele is – szavazói októberben úgy döntöttek, új polgármestert választanak. Óber Andrea nagy fölénnyel, a szavazatok kis híján 59 százalékával győzött. Elődje, Kalmár Tibor közel 22 százalékot kapott.

Feltételezhető, hogy a bevezetőben írottakkal a mihályi szavazók is egyetértenek. Hiszen, bár új polgármesterüket nem maguk közül választották meg – Óber Andrea Székesfehérváron, Maroshegyen él –, ugyanakkor több mint 10 éves pályázatos tapasztalattal rendelkezik: 8 éven át gazdaságfejlesztési csoportvezetőként dolgozott a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél, ahol európai uniós pályázatok értékelésében, menedzselésében vett részt. Az utóbbi években a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.-nél egyebek mellett önkormányzati pályázatok írásával is foglalkozott.

Mint lapunknak elmondta, van sárszentmihályi kötődése is, erős. Nagyszülei és szülei a faluban nőttek fel, ő gyermekkora legszebb nyarait töltötte a településen.

Új közlekedési útcsatlakozásokat szorgalmaz Sárszentmihály új polgármestere, Óber Andrea
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A családom nagy része sárszentmihályi, azért is indultam el a választáson – látva az elmúlt évek visszafejlődését –, hogy segítsek a településnek, az itt élő barátoknak, rokonoknak, a sárszentmihályi lakosoknak – fogalmazott Óber Andrea. – A környező településekkel való kapcsolattartás nem igazán működött, nem nyújtott be pályázatokat az önkormányzat, a közösség leépült – értékelte igen negatívan az elmúlt időszakot az új vezető.

Elmondta azt is, hogy teljes állásban viszi a sárszentmihályi, sárpentelei ügyeket. Az átadás-átvétellel kapcsolatban a legfontosabb: nincsen adóssága a településnek.

Óber Andrea egyik legfontosabb terve, hogy új óvoda épüljön a faluban, mint mondta, a régi épület már nagyon rossz állapotban van.

– Székesfehérvárt és a környező településeket is nagymértékben érinti a Fehérvár nyugati oldalán húzódó elkerülőútra való rácsatlakozás lehetősége a sárpentelei erdőnél. A ráhajtót és a lehajtót egyaránt szeretnénk elérni – mondta. – Ha Fehérváron a Balatoni úti felüljárót huzamosabb ideig lezárják, akkor Szabadbattyán, Úrhida, Sárszentmihály, Jenő, Nádasdladány, Sárkeszi és Székesfehérvár belső részei között megbénul a közlekedés. Ezért van szükség az elkerülőre való csatlakozásra, vagy egy, a felüljáróhoz közeli szervizútra való rácsatlakozással a Bakony utca felé való közlekedés megteremtésére. Ezt mindenképpen még a felüljáró előtt szeretnénk – hangsúlyozta.

Új faluközpont és közösségi tér létrehozása, a régi kultúrház felújítása, falumúzeummá alakítása, bentlakásos idősek otthona, helyitermék-piac kialakítása is tervek között van Sárszentmihályon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában