időjárás okozta károk esetén használják

2019.10.17. 15:57

Új terepjárót kaptak a martonvásári önkéntes tűzoltók

Eredményesen vett részt a katasztrófavédelem önkéntes mentőszervezetek részére kiírt pályázatán a Martonvásár Járási Önkéntes Mentőszervezet. Az elnyert támogatásból egy terepjárót állított készenlétbe a járási mentőcsoport tagjaként a martonvásári önkéntes tűzoltó egyesület. Az új járművet a szélsőséges időjárás okozta károk kezeléséhez szükséges technikai eszközökkel is felszerelik a jövőben.

Katasztrófavédelem

Fotó: Katasztrófavédelem

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök és védőfelszerelések fejlesztésére, a működési költségek finanszírozására, valamint oktatásra nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt.

Fotó: Katasztrófavédelem

A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, a helyreállítási munkálatokban. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van, ezért a Martonvásár Járási Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a martonvásári önkéntes tűzoltó egyesület egy új terepjáró készenlétbe állítására nyert támogatást.

Fotó: Katasztrófavédelem

A két éve újjáalapított szervezet tavaly csaknem hetven tűzoltói beavatkozásban vett részt Fejér megye három településén. Az egyesület idén januártól önállóan is beavatkozhat, már öt település – Tordas, Martonvásár, Ráckeresztúr, Baracska és Gyúró – közigazgatási területén vállal készenlétet. 2019-ben eddig kilencvennyolc káreset felszámolásában vettek részt, amelyek egyharmadát önállóan, a hivatásos és az önkormányzati tűzoltó egységek nélkül végezték.

Fotó: Katasztrófavédelem

A napokban, az elnyert központi pályázati forrásból készenlétbe állított terepjárót a jövőben elsősorban a rendkívüli időjárás okozta károk elhárítása érdekében bevethető technikai eszközökkel – szivattyúval és láncfűrésszel – szeretnék felszerelni.

Fotó: Katasztrófavédelem

A martonvásári önkéntes tűzoltók a bicskei önkéntes tűzoltókkal kiemelt szerepet vállaltak nyáron a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét egy délután alatt sújtó viharkárok felszámolásában. A két szervezet legutóbb együtt vett részt az önkéntes mentőszervezetek első országos szakmai vetélkedőjén, ahol egy sikeres és szoros versengést követően Fejér megyét képviselve a középmezőnyben végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában