A köz épületei, emlékhelyei

2019.10.04. 14:45

A település olyan, amilyenné lakói teszik – Sáregresen látható, tapasztalható megújulás

Ez a felújítás sokat jelent a településlakók identitásképzésében: az úgynevezett ikeremlékmű a jövő intelmeit úgy fogalmazza meg, hogy megmutatja, a múltban kik voltak azok, akik vérüket adták a hazáért.

Szanyi-Nagy Judit

Háttérben a polgármesteri hivatal, közelebb a művelődési ház, annak szomszédságában pedig az emlékmű áll. A múlt értékeire emlékeztető alkotást csütörtökön megkoszorúzták Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már e – Varga Gábor országgyűlési képviselő által megfogalmazott – gondolatokból is látszik: a közösség érdekeit, múltjának őrzését szolgálja a Kossuth utcában, a művelődési ház szomszédságában magasodó két világháborús emlékmű. Ez is egyike azoknak a felújításoknak, melyeket csütörtökön egy kisebb ünnepség keretében adtak át Albertné Tiringer Mária településvezető koordinálásával.

A másik a községháza és az orvosi rendelő épületének külső korszerűsítése, amelynek keretében például nyílászárókat cseréltek, és külső födémszigetelés is történt. Ezáltal a működés hatékonyabbá, gazdaságosabbá vált – amely a település előnyére válhat.

Háttérben a polgármesteri hivatal, közelebb a művelődési ház, annak szomszédságában pedig az emlékmű áll. A múlt értékeire emlékeztető alkotást csütörtökön megkoszorúzták
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Külső-belső felújításon esett át az óvoda, a művelődési ház, de megújult a ravatalozó is, amellett, hogy aszfaltozták a belterületi utakat és gépeket szereztek be. A jövőben a hosszú ideje funkció nélkül álló általános iskola épülete egy szabadidőháznak ad majd otthont, s hamarosan a helyi piac építéséről, az orvosi rendelő belső megújításáról és eszközbeszerzésről is beszámolhatunk.

 

– Nemcsak feladatunk, kötelességük is megragadni a pályázati lehetőségeket – fogalmazott Albertné Tiringer Mária településvezető, aki a csütörtöki sajtónyilvános eseményen két újabb projektet mutatott be. Ezen a napon adták át ugyanis hivatalosan az összesen 41,3 millió forintból megújult községházát – amelyre 36,98 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, a fennmaradó összeget pedig önrészként biztosította –, valamint a főutcán található, két oszlopból álló első és második világháborús ikeremlékművet. Ez utóbbi 868 ezer forintból újult meg, a támogatás mértéke 848 ezer forint volt. A felújítással az emlékművek és a talapzatok tisztítása, fertőtlenítése, állagvédelme, illetve a hősi névtáblák betűfestése valósult meg.

A községházába hivatalosan is szabad az út: a szalagot Albertné Tiringer Mária polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő vágta át
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Bár a polgármesteri hivatal is egyike azoknak az épületeknek, ahol szinte minden helyi lakos megfordult már, a településvezetés mégis minden más intézményt előbbre helyezett ennél – summázott az országgyűlési képviselő.

A jövőre nézve elhangzott: a jelenlegi polgármester racionális, megvalósítható terveket (közútfelújítás, a művelődési ház udvarrendezése, csapadékvíz-elvezetés, játszótérfejlesztés) tűzött ki az elkövetkezendő évekre, s – ha úgy alakul – a közös munkát folytatandó a szennyvízberuházás kérdéskörét, lehetőségeit továbbra is napirenden tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában