Önrendelkezést!

2019.10.25. 08:00

A székely autonómiáért vonulnak a hétvégén Fehérváron

Csütörtökön a szervezők a Hiemer Házban adtak tájékoztatást a Székely Autonómia Napjának hétvégi programjáról.

Sági Zoltán

A sajtótájékoztatót tartó közéleti személyek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az október 27-én tartandó megemlékezésen 16 órakor a maroshegyi Csíki Székelykapunál mécsesekkel világítják ki Székelyföld határait, majd a közös ima után fáklyás felvonulás indul a Szilvamag melletti Koronához. A megemlékezés részleteiről a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom részéről Kónyi-Kiss Botond, a Fejér Szövetségtől Boór Ferenc, a VÁLASZ Független Civilek képviseletében Juhász László, míg a megemlékezéshez csatlakozó Székesfehérvár Megyei Jogú Város részéről Deák Lajosné beszélt.

Boór Ferenc elmondta: a 2013 óta évente megtartott demonstráció a Magyarországról határokkal leválasztott székely nemzetrész mellett áll ki, követelve annak önrendelkezését, amely egyébként – a Fejér Szövetség társelnökének álláspontja szerint – az uniós jogelvek értelmében meg is illetné a terület őslakos népességet. A Koronához vezető fáklyás felvonulás szimbolikájáról szólva Boór Ferenc elmondta: a latin „corona” szó az uralkodói főméltósághoz tartozó terület körvonalait, határait is jelenti. – Mi a magyar nemzettest határait tekintjük az egészséges és igazságos nemzettest határainak – fogalmazott egyértelműen a társelnök.

A sajtótájékoztatót tartó közéleti személyek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kónyi-Kiss Botond megdöbbentőnek nevezte, hogy a 21. század Európájában egy kisebbség önrendelkezésének kérdése még mindig csupán megoldásra váró feladat. – Elképesztő a joghátrány, amelyben a magyarokat részesítik – jelentette ki, idézve Szabó Dezsőt: „Minden magyar felelős minden magyarért”. Ennek szellemében az ifjúsági mozgalom képviselője a rendezvény meghirdetésével egyúttal felhívással fordult Fejér megye mind a 108 településéhez: aki csak teheti, Szent István városát követve, a Székelyföldi Autonómia Napján álljon ki az önrendelkezés ügye mellett.

Juhász László az idei megemlékezéseket Székesfehérvár testvérvárosa, Csíkszereda polgármesterének, Ráduly Róbert Kálmánnak és alpolgármesterének, Szőke Domokosnak ajánlotta, akik ártatlanságát – négy és fél éves vegzálás után – a Maros Megyei Törvényszék e héten mondta ki. – Arra kérem Fehérvár polgárait: csatlakozzanak hozzánk – fogalmazott Deák Lajosné önkormányzati képviselő, hozzátéve: – Szívvel-lélekkel a nemzet magyarságáért: ez a kötelessége Székesfehérvárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában