fórum

2019.10.15. 17:30

A jogszabályok gyakorlati megvalósításáról tájékozódtak a pedagógusok Fehérváron

A Nemzeti Pedagógus Kar szervezésében szakmai konferenciát tartottak hétfőn a József Attila Középiskolai Kollégium Színháztermében.

Sági Zoltán

Szikora Ágnes volt a rendezvény egyik előadója Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

A szakmai fórum mintegy 30 résztvevője főként a megye alap és középfokú oktatási intézményeinek vezetői közül került ki. A konferenciát megnyitó Vizi László Tamásné, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnökségi tagja, a Tóparti gimnázium igazgatója elöljáróban a szervezet célkitűzéseiről és a szakmai egyeztetési folyamatokban betöltött szerepéről beszélt. Mint fogalmazott, a NEP egyik fő feladata az oktatásügy stratégiai döntéshozatali folyamatainak megerősítése, támogatása.

A változás mintegy 8000 diákot érint

Első előadóként Szikora Ágnes, az Oktatási Hivatal, Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztályának vezetője az idén módosított köznevelési törvény Oktatási Hivatalt érintő jogszabályi változásait ismertette. Ezeken belül is a tankönyvi helyzettel és az egyéni munkarenddel kapcsolatos változásokat. Elmondta: 2020/2021-től az alap- és középfokú oktatás mind a 12 évfolyamán ingyenesen, alanyi jogon jár majd a tankönyv a diákoknak. Ezzel együtt az intézmények kapcsolódó adminisztrációs terheit is igyekeznek könnyíteni. Idén eddig 217 új tankönyvvé nyilvánítási folyamat futott le. Jelenleg 2834 könyv szerepel a tankönyvjegyzékben, amelyből 2095 közismereti. Az egyéni munkarendre vonatkozó szabályozásról szólva kifejtette: e megnevezés a korábbi magántanuló megnevezést váltja az új jogszabályi környezetben. A változás mintegy nyolcezer diákot érint, akik főként egészségügyi okokból, profi sportolóként vagy külföldi tartózkodás miatt nem látogatják hagyományos módon a tanórákat.

Szikora Ágnes volt a rendezvény egyik előadója Fotó: Fehér Gábor

A változás egyik fő mozzanata, hogy a jövőben az egyéni munkarendet a szülők közvetlenül az Oktatási Hivatalnál kell hogy kérelmezzék. Ismeretes: korábban az egyes intézmények vezetése adhatott engedélyt a magántanulói státuszra. A másik főbb változás, hogy míg korábban elegendő volt igazolni, hogy a magántanulói státusz nem hátrányos a diákra nézve, most azt kell alátámasztani, hogy kifejezetten előnyös. Ezt követően Kozák András köznevelési szakértő a Pedagógus etikai kódex gyakorlati működéséről tartott értelmező, iránymutató összefoglalót. A rövid délutáni szünet után Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a 12. évfolyamosok megváltozott felvételi rendszeréről, a pontszámításról és a nyelvvizsgáról beszélt. A rendezvény zárszava Szabó Juliannáé, a Nemzeti Pedagógus Kar Fejér megyei területi elnökéé volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában