Közösségi tér és sétány, futópálya és edzőpark, tanösvény és parkoló

2019.09.20. 17:30

Zöld város a Cinca mentén

Az önkormányzat tavaly ősszel 98 millió forintos terület- és településfejlesztési támogatást nyert a zöld város pályázaton, amely tovább gyarapítja a település által eddig elnyert több mint kétmilliárd forint értékű pályázatok sorát – mondta Nyikos László polgármester.

V. Varga József

A Május 1. téren már elkészült a szabadtéri kondipark, a másik a Cinca-patak mentén várja majd a helyieket

A zöld város projekt a Cinca-­patak körüli zöld területet integrálja a település egészébe. A pályázat során a Kossuth és Deák utca sarkától kezdődően felújítanak egy 5-600 méteres szakaszt, újabb parkolót, valamint futópályát és szabadtéri edzőparkot építenek, a Cinca melletti sétányt pedig járdák, padok és leülők színesítik. A patak körül tanösvény húzódik majd, amely a település jellemző növényeit mutatja be.

Két kondipark és futópálya kényezteti majd a sportolni vágyókat

A futópályát a patak két oldalán alakítják ki, mellette külön járdával, így parkszerűen körbejárhatóvá válik a patakpart. A pályázat értelmében a területen őshonos fákat telepítenek, megőrizve ott a biodiverzitást. A futó­pálya két helyen lép át a patakon, ezeken a területeken gyalog­hidak épülnek. A patak partján közösségi teret alakítanak ki, padokat helyeznek el, és gondoskodnak egy vásári stand felállításáról is.

A Május 1. téren már elkészült a szabadtéri kondipark, a másik a
Cinca-patak mentén várja majd a helyieket

A tér szolgál majd a patak körüli tanösvény induló és érkező állomásaként, és egyúttal találkozási helyet biztosít a polgároknak, s lehetőség nyílik szabadtéri tanórák megtartására is. A sétaút mellé cserélhető tematikájú tanösvényt álmodtak, amely alapjában véve a település történetével és környezetével foglalkozik. A korábban megkezdett fásítás folytatásaként kiegészítik a fasorokat, körbeültetik a pihenőhelyeket. A területet két oldalról a Kossuth utca határolja, amely jelenleg a település kevésbé hasznosított zöld területe.

A projekt eredményeként javul a lakosság életminősége, a fejlesztés hozzájárul további zöldfelületek kialakításához, és a beruházás során maradandó értéket teremt a területen. A munkák révén olyan új szolgáltatást alakítanak ki, mely jelenleg nem található az akció­területen, illetve amely által csökken a szolgáltatás eléréséhez szükséges idő és távolság. A fejlesztési elképzelés szerint a gazdaságélénkítő tevékenység új funkcióként valósul meg.

Nagyszabású fásítás és növényültetés kezdődött a városban. A Piac téri virágágyást örökbe fogadták a szépkorúak, a magaságyásokba levendula és rózsa került Fotók: önkormányzat

A beruházás hozzájárul a helyi erőforrások hatékony hasznosításához, valamint a helyi gazdaság bővüléséhez, és egyúttal javítja a lakosság foglalkoztatási helyzetét. A munkálatok elkezdődtek, a befejezési dátum 2020 szeptembere, de úgy fest, az építési munkák nagy része sokkal hamarabb befejeződik. A projekttől függetlenül a Május 1. ligetben már elkészült a kondipark, amelynek szomszédságában egy 200 méter hosszú futókör várja a sportolókat. A Piac tér magas­ágyásaiba levendulát és ró­zsát ültettek, továbbá a helyszínhez egy kedves felajánlás is kapcsolódott: a Polgárdi Nyugdíjasklub tagjai vállalták, hogy örökbe fogadják a téren kialakított virágágyást – tette hozzá Nyikos László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában