Ahol nagyon sok a beköltöző és ahol egyre több gyermek születik

2019.09.23. 14:00

Nincs szó munkásszállóról a velencei parton

A helyben zajló választási kampány fő irányvonalának téves üzeneteire reagál Koszti András, aki hangsúlyozza, nem jelöltként, hanem polgármesterként tisztázta a felmerülő kérdéseket. Például azt, vajon lesz-e munkásszálló a Velencei Vízi Vár helyén? Miért nincs okmányiroda a városban? Tényleg egyre élhetetlenebb a város?

FMH

A bölcsőde tervei készen vannak, amiként az óvoda megvalósítása is priorítás Látványterv: önkormányzat

Az Északi-strandon tervezett Velencei Vízi Vár kapcsán az a vád érte az önkormányzatot, hogy erre a területre azért nem hosszabbított szerződést az üzemeltetővel, mert munkásszállót vagy lakóparkot akarnak építeni. – Ez semmilyen szempontból nem igaz. Egyrészt hosszabbítottunk vele szerződést, másrészt munkásszállót nem hogy oda nem akarunk, de Velencén sehol sem akarunk építeni – szögezte le Koszti András polgármester a felvetett kérdésre. A lakóparkkal pedig ugyanez a helyzet – tette hozzá: – Meg lehet nézni a helyi építési szabályzatot vagy a város honlapját, hogy mi nem támogatunk ilyen jellegű projektet, a tóparton pedig a helyi építési szabályzat sem teszi ezt lehetővé.

Az elmúlt években a gördülékenyebb ügyintézés érdekében többször felmerült a kérdés, miért nincs Velencén okmányiroda, építési hatóság. Korábban kihelyezett osztályok ugyanis működtek: – Mert a jogszabályok 2013 óta úgy rendelkeznek, hogy meghatározott körzetekben lehet csak hatóság. Ezért Velencén meg is szűnt az építési hatóság, amely egyébként korábban is csak a kisebb ügyeket intézte, a fontosabbak esetében akkor sem itt döntöttek, hanem Gárdonyban – válaszolt erre a polgármester, aki a Velence Korzó kapcsán is tisztázta a lakásépítéssel kapcsolatos képviselő-testületi álláspontot: – Korábban sem támogattuk a Korzó lakásokkal való beépítését, erről is számos határozat született. De érvényes építési engedélye nem volt és most sincs rá az üzemeltetőnek. És szeretném ismét leszögezni – eladni sem kívánjuk, noha ilyen irányú hangulatkeltést is tapasztaltunk. Azt azonban szeretnénk valahogy elérni, hogy csökkenjen a Korzó zsúfoltsága, ez mindenki érdeke.

A kampány tisztaságának fontosságát is kiemelte a polgármester, mert fontos – hangsúlyozta –, hogy ne a jelöltekről, hanem Velencéről szóljon ez az időszak. Erről így szólt korábban saját közösségi felületén: „A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjeként fontosnak tartom kiemelni és leszögezni: a Fidesz velencei jelöltjeiként magam és képviselőjelölt-társaim az önkormányzati választási kampány során alapelvnek tartjuk, hogy csak és kizárólag a Velence további fejlődését célzó programunk ismertetésére, annak az érintett lakosság körében történő publikálására törekszünk, semmiféle sárdobálásban, negatív kampányban, oda-vissza történő, egymást becsmérlő szócsatában nem veszünk részt, sem a közösségi felületeken, sem máshol, másképp! Bízunk ellenfeleink hasonló hozzáállásában is…”

A bölcsőde tervei készen vannak, amiként az óvoda megvalósítása is priorítás
Látványterv: önkormányzat

A város a rendezvényeinek köszönhetően rendkívül népszerű lett az elmúlt időszakban, ez szintén kapott pozitív és negatív felhangot egyaránt. Az eredmények azonban magukért beszélnek: 2016-ban a 21., egy évvel később a 20., a legfrissebb statisztikák szerint pedig a tavalyi esztendőt alapul véve a 19. helyen áll a turisták által legkedveltebb hazai úti célokat, a legtöbb vendégéjszakát produkáló településeket összesítő TOP 25-ös listán Velence, amely 2019 első félévében is megőrizte e pozícióját. Így ebben a mutatóban a legjobbnak bizonyult Fejérben, megelőzve a 25-ből kiszorult, de országos 30. helyezésével így is komoly eredményt felmutatni tudó Székesfehérvárt, valamint a 39. pozícióban álló Gárdonyt – emelte ki Koszti András, hozzátéve, hogy Velence évek óta tartó megyei hegemóniája nem a véletlen műve:

– Az elmúlt évek tudatos turizmusfejlesztő projektjei, a minőségi programok és szálláshelyek egyre jobb eredményeket szállítanak a tóparti kisvárosnak, amely a Testnevelési Egyetem májusban átadott új oktatási központja által immár Magyarország legújabb – és egyben legkisebb – egyetemi városa, és amely a kerékpáros infrastruktúra tekintetében is a legjobbak között van hazai viszonylatban.

Ezek a fejlesztések és eredmények nem azt mutatják, hogy a város „élhetetlen” irányban változott volna, mégis megkérdeztük: lehetséges volna, hogy ez a vélemény felerősödik mostanában?

– Ha igen, annak csak kampánycélja lehet. Az igazság ugyanis az, hogy nagyon sok a beköltöző és egyre több gyerek születik. Jól bizonyítja ezt Velencén a Babák Rózsakertje ünnepség, ahol közel kétszáz gyereknek ültetünk rózsát minden évben. A hivatalos lakosságszám 2014 végén 5745 fő volt, 2019. január elsején pedig 6446. Sok száz lakossal lettünk többen, ami mind arra enged következtetni, hogy számolnak velünk azok, akik családalapításban, a hosszú távú velencei életben gondolkodnak. S mivel egyre többen vagyunk, nagyon fontos a bölcsőde-, óvoda-, iskolafejlesztés is. Kész terveink vannak, egyiknél elbírálásra, másiknál a megfelelő pályázatra várunk. Ezek mögött mind komoly és hosszú távú előkészítő munka rejlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában