Utalványokba zárt téli „tüzelő”

2019.09.17. 20:00

Van, akinek sokat jelent, van, akinek aprópénz, de mégis csökkent a terheken

Megkezdte a posta a rezsiutalványok kézbesítését országszerte, így Fejérben is várható a borítékok érkezése. A felhasználási kör elég egyértelmű, gáz- és villanyszámla fizethető vele.

Palocsai Jenő

Budapest, 2019. szeptember 2. Egy posts rezsi-utalvnyt kzbest egy XIII. kerleti nyugdjasnak 2019. szeptember 1-jn. Az elmlt vekben a nyugdjasok Erzsbet-utalvny formjban kaptak pluszjuttatst, de mivel az Erzsbet-utalvny megsznt, most 9 ezer forint rtk rezsiutalvnyt biztost szmukra a kormny. Nem nvre szl a nyugdjasok rezsiutalvnya, azzal hozztartozikat is segthetik, a posta szeptember 30-ig kzbesti ki, s 2020. mrcius 31-ig hasznlhatk fel gz- s ramszmla fizetsre. MTI/Mohai Balzs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A pozitív gazdasági eredmények folyományaként minden nyugdíjas 9000 forintos rezsiutalványt kap. A háromszor 3000 forintos bón március 31-éig használható fel gáz- és áramszámlára. Szeptember másodikától kapják az arra jogosultak, de megyénkben kicsit várni kell rá, ugyanis először a fővárosban élők kapják meg. Az biztos, hogy az utalványok szeptember 30-ig megérkeznek mindazokhoz, akik 2019 májusában már nyugdíjasok voltak. De nemcsak ők jogosultak erre a kedvezményre, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is, tehát nagyjából 2,6 millió ember. Itt olyan kategóriákra kell gondolni, mint az öregségi nyugdíjasok, az özvegyi nyugdíjasok, illetve akik szülői nyugdíjat, árva- vagy korhatár előtti ellátást kapnak. Természetesen részesülnek a kedvezményből a rokkantsági, rehabilitációs ellátásra, a baleseti, rokkantsági járadékra jogosultak éppúgy, mint a fogyatékossági támogatásban vagy a vakok személyi járadékában érintettek.

A postai csekk befizetésekor is fel lehet használni az utalványt, de arra is van lehetőség, hogy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán adja át a kedvezményezett. Fontos részlet, hogy a befizetésnél az utalványokon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyával nem, és az utalvány készpénzre nem váltható.

Bármennyi utalvánnyal fizethetünk, a lényeg, hogy a végösszegnek magasabbnak kell lennie, mint amennyi az utalvány értéke, ugyanis vissza nem tudnak belőle adni. A bón nem névre szól, tehát bárki felhasználhatja. Utóbbi információ azoknak lehet hasznos, akik lakásában, házában több generáció él együtt. Ez esetben nem baj, ha az aktív korú családtagok állnak szerződésben a szolgáltatókkal, az utalvány akkor is, általuk is felhasználható.

A kifejezetten sérült utalványok cseréjét a Magyar Államkincstártól lehet kérni a postafiókokban

Mivel meghatározott értéket képvisel, érdemes vigyázni rá, mert hiába kaptuk névre szólóan, a kártyán semmilyen személyes azonosító nincs, így ha elhagyjuk az utcán, bárki fizethet vele, aki megtalálja. Sokáig nem érdemes eltenni, hiszen március végéig fel kell használni, de ha valaki mégis hónapokig hordja a tárcájában, és beszakad, megkopik, akkor sincs gond. Ha a biztonsági kódok leolvashatók, akkor felhasználható a bón minden sárga és fehér csekk szolgáltatás ellátását végző postán. A kifejezetten sérült utalványok cseréjét a Magyar Államkincstártól lehet kérni a postafiókokban. Azok sem szenvednek hátrányt, akik nem készpénz-átutalási megbízással, vagyis csekkel rendezik a rezsit, hanem banki utalással. Nekik csak annyit kell tenni, hogy jelezniük kell a szolgáltatójuknál, fel akarják használni a korábbi Erzsébet-utalványok papírjára nyomott utalványt. Ahogy az összes többi alternatíva esetén, úgy itt sem akadály, ha nem a címzett intézkedik az ügyben, hanem egy családtag vagy ismerős, aki vállalja, hogy eljárjon az akár nehezen mozgó, akár mozgásképtelen vagy beteg nyugdíjas helyett.

Sok rémhír járta az internetes oldalakat az utalvánnyal kapcsolatban. A leg­gyakrabban felmerülő kérdés az volt, hogy mi lesz azokkal, akik fával fűtenek, tehát nem tudják gázszámlára fordítani az ajándékba kapott összeget. Nos ebben az esetben a fűtésszámla valóban nem fizethető vele, de szeptembertől március utolsó napjáig bizonyára elfogy 9000 forintnyi villamos energia.

 

 

Én egyedül élek, ami nem könnyű, így nekem mindenképpen öröm ez az ajándék. Azt szokták mondani, a kis öröm is öröm. Makk Lajosné 64 éves nyugdíjas, Csókakő

 

 

 

 

 

A velünk élő édesanyámét is felhasználjuk. Nem veszem megvesztegetésnek, akkor sem, ha az, amit adnak, azt el kell fogadni. Ruff Gáborné 61 éves nyugdíjas, Mór

 

 

 

 

Örülök, hogy nem csak az öregségi nyugdíjra jogosultak kapnak segítséget az energiaszámlák fizetéséhez. Vörösné Kiss Erzsébet 58 éves rokkantnyugdíjas, Székesfehérvár

 

 

Vezető képünk MTI/illusztrációként szolgál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában