Tisztelet a hősöknek

2019.09.20. 07:00

Ünnepséget tartottak Wathay Ferenc vicekapitány tiszteletére Fehérváron

A Wath­ay Ferenc Bajtársi Egyesület Székesfehérvár török alóli ideiglenes felszabadulásának 418., valamint a várvédő Wathay Ferenc vicekapitány születésének 451. évfordulója kapcsán tartott megemlékezést és koszorúzást, illetve ünnepelte meg az egyesület fennállásának 30. születésnapját tegnap.

Borsányi Bea

20190919 Székesfehérvár, Wathay Ferenc szobor koszorúzása. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az út, amelyen eljutottunk idáig, nem volt egyszerű. 1989-es megalakulásunk célja az volt, hogy civil szervezetként segítse a Magyar Honvédség működését, illetve voltak érdekvédelmi elképzeléseink is. A honvédség átszervezése azonban minket is érintett, tagságunk is megfogyatkozott, de végül 2005-ben sikerült újraépíteni az egyesületet. Jelenleg 32 tagot számlálunk, mindannyian valamilyen formában kapcsolódunk a Magyar Honvédséghez. Ma elsősorban katonai hagyományőrzéssel foglalkozunk, ezen belül is Fehérvár középkori katonai emlékeit őrizzük – mondta el Berdó Gábor, nyugállományú százados, az egyesület elnöke, aki úgy érzi, az elmúlt években sokat tettek azért, hogy kiállítással, kiadvánnyal és konferenciával tegyék ismertebbé Wathay Ferencnek, az 1602-ben rövid időre visszafoglalt Székesfehérvár alkapitányának személyiségét és szerepét.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kilencedik alkalommal

Idén 9. alkalommal szervezték meg a Wathay-emléknapot. A vicekapitány 1938-ban készült szobránál tartott koszorúzást és megemlékezést követően a Városháza Dísztermében tartott az egyesület ünnepi közgyűlést, amelyen a megjelenteket Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte.

A résztvevők a Prohászka ligetben rótták le tiszteletüket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 30 éves évforduló alkalmából ebben az évben nem egy, hanem három tag, Pálmai Dénes, Péter Ernő és Olasz Zoltán nyugállományú ezredesek vehették át a Wathay Emlékérmet az egyesületben végzett kiemelkedő tevékenységükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában