Az utak helyzete is reménykeltő

2019.09.27. 14:00

Új irányokat is kijelölnek Cecén, sok jövőbeli tervük van

A pályázatok egy része már révbe ért, emellett jócskán akadnak folyamatban lévő beruházások – de egy elképzelést sajnos így is módosítani kellett. Ez volt Cece elmúlt öt éve.

Szanyi-Nagy Judit

Azért találkozni még Cecén a fűszerpaprikával – legutóbb például a hagyományőrző lecsófesztiválon Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A csatornahálózat átadásával kezdődött a 2014-es választások utáni időszak, amely ezen a cikluson végighúzódott: öt év elteltével zárult le az elszámolás, azt a Belügyminisztérium elfogadta. A hálózatba ez időszak alatt – külön – több háztartás is csatlakozott, a szolgáltatás teljes Cecét érintve már csupán két utca (Gyóni Géza és Dobó István) néhány ingatlanján nem vehető igénybe.

Az önkormányzat nagy elnyert pályázata a bölcsődei csoportszoba létesítéséről szóló, amelynek megvalósítása hamarosan a végére ér.

Ez azonban újabb kihívások elé állítja a településvezetést, hiszen most az üresen maradt, negyedik óvodai csoportszobát alakították át bölcsődei szobává, amelyre végül ismét szükség lett: a gyermekek létszáma nőtt. Így a fiatalok jelenleg a tornaszobát kénytelenek használni. Emellett az óvodaépület tetőcseréje is egyre indokoltabbá válik.

Másik nagy elnyert pályázatuk – amelynek megítélt támogatása közelített az igényelhető maximális összeghez – a 498,9 millió forintból megvalósulandó kerékpárút volt – ezt azonban el kellett vetniük. Az eredeti tervek szerint a 63-as főút nyomvonalát érintő, 4,2 kilométer hosszú szakasz végül több mint nettó 750 millió forintba kerülne, ez pedig súlyos anyagi terhet rótt volna az önkormányzatra. Így – hiszen a helyiek továbbra is szeretnének kerékpárutat – két részletben, két külön pályázat segítségével valósítják meg a kerékpárút terveit.

Azért találkozni még Cecén a fűszerpaprikával – legutóbb például a hagyományőrző lecsófesztiválon
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A lakosoknak a megfelelő útminőségre is nagy igényük van: az első etapban a csatornahálózat műszaki átadását követően tizenhárom utcát látott el szilárd burkolattal az önkormányzat. Most, miután egy belügyminisztériumi pályázaton sikerrel jártak, további öt utcát újítanak fel: ezek a Fecske, József Attila, Móra Ferenc, Vasvári és Vörösmarty utcák – közel 14 millió forint értékben. Céljuk, hogy a közeljövőben minden út aszfaltos legyen. Ezért folyamatosan pályáznak.

Kulturális programjaik között szerepel az idősek napja, a pedagógusnap, de lecsófesztivált és már dinnyenapot is szerveznek a településen. Ebben az önkormányzat leginkább mint támogató vesz részt – Fazekas Gábor polgármester finanszírozásában nemrég látványos tűzijáték is volt Cecén –, a szervezést a művelődésszervezőre és egy helyi csapatra bízzák.

A településvezető a további lehetőségekről is szólt: dinnyében továbbra is kifejezetten erősek, azonban a fűszerpaprika- és fehérpaprika-termesztés már kevésbé rentábilis a helyi vállalkozók számára. Ez utóbbi területen mára az önkormányzat számít a legnagyobb termesztőnek. Kertészetükben öt nagy fóliasátorral gazdálkodnak, valamint a többi között paradicsommal, csemegekukoricával, vöröshagymával, burgonyával foglalkoznak. Hogy a mezőgazdasági és közterületet érintő munkákat könnyítsék, kistraktorra és önjáró fűnyíróra pályáztak. A jövőben a levendulatermesztésben lehetnek még erősebbek, amelyet akár az új, részben fedett, vizesblokkal ellátott piactéren is árusíthatnak. Amennyiben a közmunkaprogram véget ér, a jelenlegi tervek szerint a dolgozók az önkormányzat nonprofit kft.-jében találhatnak maguknak új munkahelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában