Tovább nő a város tüdeje

2019.09.18. 07:10

Több mint 118 ezer fát ültetnek el még az idei évben Székesfehérváron

A Sóstó peremén adott sajtó­tájékoztatót Cser-Palkovics András polgármester. A város vezetése pénteken dönt arról, hogy folytatják a korábban megkezdett erdősítési-fásítási programot.

Palocsai Jenő

A fafajtákat Balsay Zsolt, a Vadex Zrt. erdőgazdálkodási ágazati igazgatója (jobbra) sorolta fel Fotó: Pesti Tamás

Szemerkélő esőben, a Vadibolya nevű vendéglátóipari egység hűlt helyén jelentette be a polgármester és Mészáros Attila alpolgármester, hogy milyen nagy volumenű faültetés lesz még ebben az évben.

A Sóstó volt a legkiválóbb helyszín erre, ugyanakkor nem csupán ezen a kiemelten fontos területen fogják el­ültetni a több mint 118 ezer juhart, szilt, kőrist és kocsányos tölgyet. Három helyszínen tervezik a városrészeket övező erdők, parkok és város­tűrő fasorok létesítését. A projekt jelentősen megnöveli a zölddel borított területeket, és erre 54 millió forint saját forrást biztosít az önkormányzat.

A természetvédelmi terület kapujában a polgármester elmondta: „Biztos vagyok abban, hogy ez is jelentős előrelépés lesz a Zöld Város – Fehérvár Tüdeje és a Modern Városok Program tekinte­tében.”

A fafajtákat Balsay Zsolt, a Vadex Zrt. erdőgazdálkodási ágazati
igazgatója (jobbra) sorolta fel Fotó: Pesti Tamás

Azt mindenki tudja és élvezi, hogy a székesfehérvári erdők, parkok, ligetek és fásított területek szebbé teszik a várost, de a növényzettel fedett területek fontos szerepet játszanak a lég- és talajszennyezettség javításában.

A Sóstó Sárkeresztúri úti bejárata mellett, a keleti kapunál egy közpark létesül, amelybe ötezer fát ültetnek, tovább növelve ezzel az összefüggő, sűrű borítottságú, fásított területet. Természetesen nemcsak itt van szükség lélegző lombokra, hanem a sűrűn lakott panelházas övezetekben is, ezért a Palotavárosban és a Tóvárosi lakónegyedben is újabb, összefüggő zöld területeket hoznak létre. A palotavárosi tavak mentén a 7,6 hektár nagyságú önkormányzati területen 113 ezer csemetét ültetnek el. Emellett több

mint kétszáz nagy méretű, várostűrő fát telepítenek majd a város különböző pontjain, pótolva a kiöregedett vagy építkezések miatt kivágott egyedeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában