A Damniczki cukrászda alkotása

2019.09.26. 14:33

Székesfehérvárról érkezett Will Smith születésnapi tortája

Damniczki Balázs neve nemcsak Fejér megyeszékhelyén, de cukrász körökben is sokat jelent. A mester eredményt eredményre halmoz, és most már azt is elmondhatja magáról: ő készítette Will Smith születésnapi tortáját!

Szanyi-Nagy Judit

Berni és Balázs fiának, Bálintnak sikerült a Will Smith-szel közös fotó Fotó: Damniczki Balázs

2014-ben Damniczki Balázs adta Az ország tortáját, a Somlói Revolúciót, idén év elején pedig (csapatával közösen) a negyedik helyen végzett a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz tíz legjobb vidéki cukrászdáját felsorakoztató listán.

Ezúttal Will Smith születésnapi tortáját készítette el, amely egy hatalmas, hordozható zenelejátszó formájú sütemény volt.

Egy sokat sejtető kép jelent meg szeptember 26-án éjfél körül Damniczki Balázs közösségi oldalán: a karszalag Will Smith filmjének címét mutatja
Fotó: Damniczki Balázs

Balázst telefonon értük el, tőle tudjuk: Smith részben Budapesten forgatott, Gemini Man című filmjét a Paramount Pictures forgalmazza, amely cégnek Magyarországon is működik telephelye. Ők szervezték a szeptember 25-ei fővárosi születésnapi bulit, melyen természetesen az amerikai színész is részt vett. Will Smith 51. születésnapját ünnepelte Budapesten. A méltó ünnepléshez persze torta is dukált; a hazai kapcsolattartók öt cukrászdát választottak ki az alapján, véleményük szerint hol tudnak elkészíteni egy általuk elképzelt óriássüteményt.

Minden apró részletre figyeltek!
Fotó: Damniczkiné Úr Bernadet

– Arra kértek bennünket, készítsünk el egy látványtervet. Eredetileg egy olyan emeletes tortát kellett megterveznünk, aminek a tetején egy kis magnó helyezkedett el – avatott be a részletekbe Balázs, aki végül újabb ötlettel állt elő: mi lenne, ha a teljes torta egy nagy magnó alakot mintázna? Ráadásul nem is akármilyet: a 80-as évek végén, 90-es évek elején divattá vált, vállra tehető boomboxot, amely Will Smith és zenésztársa, DJ Jazzy Jeff közös albumborítóján is szerepel. Az ötlet olyannyira megtetszett az amerikai menedzsmentnek, hogy egyértelmű volt, végül ki készíti el a hatalmas süteményt.

Nemcsak látványos, de finom is volt a Damniczki-féle születésnapi torta
Fotó: Damniczkiné Úr Bernadett

– Mivel nagy volt köztünk a távolság, menet közben minden fázisról be kellett számolnunk. Ha valamit módosítani kellett, netán új elképzelésük támadt, leginkább kompromisszumos megoldások születtek: kérésükre magnókazettákat tettem a tortára, de a szín meghatározásában én segítettem – idézte fel a készítés folyamatát Balázs. Aztán a szállításról is gondoskodni kellett: mivel a torta 75 kilométert utazott Székesfehérvárról Budapestre, ezért rögtön kettő darabot rendeltek a cégtől, s a két süteményt két külön autóval szállíttatták a fővárosba. Azért, hogy ha bármelyiknek baja esne, legyen egy azonnali „pótsütemény”. A születésnapi remek ízvilága is közös megegyezés alapján született meg: a töltelék intenzív étcsokoládé és málna volt – amint Balázs megfogalmazta, „nem bonyolították túl”, hiszen sok mindent ki kellett bírnia a desszertnek.

Berni és Balázs fiának, Bálintnak sikerült a Will Smith-szel közös fotó
Fotó: Damniczki Balázs

Amikor pedig eljött a megfelelő idő, a torta is a helyére került.

– Először úgy volt, a szigorú védelem miatt nem is mi vihetjük be a tortát. De miután túl sok instrukciót kapott tőlem a személyzet – hiszen nem mindegy, hol a sütemény súlypontja, hol lehet biztonságosan megfogni –, inkább átadták nekem a nemes feladatot – nevetett Balázs. Ugyan a mestercukrász ebben a helyzetben is csak távolabbról láthatta Will Smith-t, de fiának szerencséje volt: a backstage-ben egy pacsi és egy fotó erejéig találkozott az amerikai hírességgel.

Will Smith és Damniczki Balázs egy színpadon
Fotó: Damniczki Balázs

A tortáról pedig azonnal megérkeztek a visszajelzések: három-négy alkalommal is gratuláltak Balázsnak a süteményhez, nemcsak a kinézete, de az íze miatt is.

A történet külön érdekessége, hogy a második torta – mivel az csak „biztosíték” volt – nem kellett a filmforgalmazónak, így azt visszaszállították Székesfehérvárra. Mi már tudjuk, mi lesz a sorsa, ám mivel meglepetés, egyelőre nem áruljuk el...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában