programsorozat

2019.09.15. 07:05

A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség önállóságának 150 évét ünnepli

Ez alkalomból pénteken nyílt szabadtéri kiállítás, valamint fát ültettek a templom közelében.

S. Töttő Rita

Három napon át tart az ünnepi programsorozat Fotó: Nagy Norbert

Háromnapos ünnepi programsorozat vette kezdetét a Jávor Ottó téren, az evangélikus templom mellett, ahol Bencze András, a fehérvári evangélikusok vezetője emlékezett vissza a közösség 150 évvel ezelőtti történéseire, amikor az evangélikusok annyira megerősödtek, hogy kiválva önálló gyülekezetet alakítottak. Ebből az alkalomból nyílt szabadtéri gyülekezeti kiállítás a téren, tartanak egész napos gyülekezeti családi napot szombaton, valamint ünnepi istentiszteletet vasárnap. Cser-Palkovics András fehérvári polgármester e szavakkal köszöntötte az ünnepség résztvevőit:

– Erős vár a mi Istenünk, szólunk és mondjuk, és ennek hitéleti jelentősége van. De ha egy picit ezt a gondolatot átalakítjuk, akkor az erős vár néhány betűvel kiegészítve erős várost is jelenthet. De mi tesz egy várost erőssé?

Három napon át tart az ünnepi programsorozat Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A város erősségét valójában minden időkben a közösségek tudták megteremteni és megtartani. Világi közösségekre ez épp úgy igaz, mint lelki tartalom okán az egyházi közösségekre – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, ezért is nagy jelentősége van az elmúlt 150 évnek. Majd pedig felhívta a figyelmet a szabadtéri tablókiállításra, amelyet érdemes mindenkinek megnézni, elolvasni, hiszen a 150 év alatt számtalan emberi sors kapcsolódott az egyház történetéhez s így a városéhoz is. A szimbolikus faültetés előtt a polgármester emléklapot nyújtott át Bencze Andrásnak a város nevében, megköszönve a teljes 150 év minden alkotójának közreműködését. – Élhessék meg hitüket és vallhassák meg azt bármikor. Ha ezt megtehetjük, akkor szabadok vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában