Egyetemes, kortalan

2019.09.10. 07:10

Pordán H. Ferenc emlékére nyílik kiállítás a megyeszékhelyen

A 20. század második felének egyik legjelentősebb székesfehérvári tervezőépítésze nevéhez fűződik a Technika Háza, a várkörúti Brunszvik óvoda és a Budapest Bank Országzászló téri épülete is.

FMH

Elsőként Pordán H. Ferencnek ítélték oda a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat Fotó: családi archív

A Fejér Megyei Építészek Kamarája által rendezett, szeptember 11-én 17 órakor az Országzászló téren nyíló szabadtéri fotokiállítással az utókor Pordán H. Ferenc építész alkotói nagysága, magas színvonalú, gazdag életműve előtt tiszteleg. Elsőként neki ítélték a Székesfehérvár városa által 2014-ben alapított Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, posztumusz elismerésként, melynek átadásán elhangzott: „A Béke téri iskola klasszikus modern felfogású bővítése, a Brunszvik óvoda finom vonalvezetésű és tömegformálású épületegyüttese, a családiház-építészetben ikonná vált Gugásvölgyi utcai „lebegő” lakóépülete, mindmind az alkotó tehetségét, elmélyültségét hirdetik.

Elsőként Pordán H. Ferencnek ítélték oda a Schmidl Ferenc Építészeti
Díjat Fotó: családi archív

A felsorolt épületek mellett azonban kiragyog főműve, a Technika Háza. A közel 40 éve épült épület mai szemmel is érzékelhető könnyedségével, tökéletes arányaival és elegáns anyagkezelésével mintát ad a következő építészgenerációknak egy divatoktól mentes, kortalanságra, egyetemességre törekvő építészeti magatartásról.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában