A terasz a közösségi élet újabb színtere lehet

2019.09.16. 07:15

Felújították a gárdonyi könyvtárat

A megújult városi könyvtár névadó ünnepségét szombaton tartották, benépesült az intézmény előtt újonnan kialakított közösségi tér, az épület falán domborművet avattak.

V. Varga József

Az önkormányzat a könyvtár felújítására és a szabadtéri olvasóterasz kialakítására 25 millió forint állami és uniós támogatást nyert, a komplex munkálatokra pedig további 48 millió forintnyi saját erőt fordított. A könyvtár új bútorzattal és technikával, illetve további szolgáltatási lehetőségekkel nyitotta meg kapuját. A korszerűsített épületet parkosított terasz egészíti ki, a közösségi élet újabb színtere. Az ülőgarnitúrák már a helyükre kerültek, felszerelik a napvitorlákat, s a hangulatos előudvar tavasztól késő őszig szolgálhatja az olvasóközönséget, akik megpihenve és olvasgatva frissítőt, kávét is fogyaszthatnak ott.

Ének- és zeneszó színesítette az avatóünnepséget Gárdonyban Fotó: Kricskovics Antal

Az ünnepségen köszöntőt mondott Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos; a személyes hangvételű avatóbeszédet Tóth István polgármestertől hallhatta a sokaság. A könyvtárat Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Kulturális Központ igazgatója mutatta be. A megújult városi intézmény, a képviselő-testület döntése értelmében, új nevet kapott: a könyvtárat Klausz Gáborról nevezték el, aki maga volt A Könyvtáros. Amint elhangzott: az ő elhivatottságának és lendületének eredményeként jött létre a város lakói és üdülői körében oly népszerű, sokoldalú olvasói igényt kielégítő könyvtári szolgáltatás. Részt vett a település kulturális életének szervezésében, s képviselőként, alpolgármesterként is tevékenykedett. Emlékének és munkásságának adózva 2012-ben posztumusz díszpolgári cím kitüntetésben részesült.

 

Az ünnepen felavatták Klausz Gábor bronzból készült domborművét, Hermann Zsolt szobrászművész alkotását, közreműködött az Alborada Vegyes Kar Oláh-Nagy Éva karnagy vezetésével, valamint a Parlan Duo, Fersch Renáta és Pásztor Katalin fuvolaművészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában