tizenhat pályamunka érkezett

2019.09.24. 14:00

Építészeti csodák – Újabb három alkotó munkáját ismerte el a kamara

A Molnár Tibor építész nevével fémjelzett díjra idén kilenc pályázó összesen tizenhat pályamunkát nevezett.

Szanyi-Nagy Judit

Három a díjazott: Mahler György, Novák Róbert és Sziksz Tibor Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Közülük hárman kerültek, kerülhettek ki győztesként: rangsor ugyan nincsen közöttük, de a maximális hármas szám adott volt. Egyedül egy különdíjat osztott még ki a pályázatot kiíró Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöksége. Ám mielőtt a neveket felsorolnánk, helyezzük kontextusba a díjat!

A Székesfehérvár életében meghatározó szerepet betöltött építészmérnök, Molnár Tibor a Várkörút 11. szám alatt élt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Tibor 1904. szeptember 23-án született Szigetváron. A későbbi építész négy elemi és nyolc gimnáziumi évét Székesfehérváron töltötte, 1933-ban a Csitáry G. Emil polgármester vezette város szolgálatába állt. A Városi Mérnöki Hivatal építészeként jelentős szerepe volt az új városháza megtervezőjének kiválasztásában, 26 éven át városi mérnökként, főmérnökként dolgozott, további 12 esztendőn át pedig mint a Fejér Megyei Tervező Iroda munkatársa munkálkodott. Saját lakóházát is ő tervezte, mely 1933-ban épült meg a Várkörút 11. szám alatt. A szeptember 23-ai díjátadónak – amely ugyebár az építész születésének napja – az épület előtti tér adott otthont. Mindezen információkat egy, a szóban forgó helyszínen egy héten át szabadon látogatható szabadtéri kiállítás is tartalmazza.

Azt pedig már Németh László elnöktől tudjuk, hogy a díj leírása és Molnár Tibor bemutatása mellett a tizenhat pályázat is megtekinthető a paravánokon.

Három a díjazott: Mahler György, Novák Róbert és Sziksz Tibor
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 2017-ben alapított Molnár Tibor Építészeti Díjat másodjára adták át a kamaratagoknak – Keller Ferenc és Ripszám János Ybl-díjas építészek és öt elnökségi tag döntése alapján. Az elismerés oklevéllel, emlékéremmel, pénzjutalommal jár.

Egy balatonakarattyai üdülőépülettel díjat érdemelt Sziksz Tibor, aki ráadásul saját családi háza kinézetéért még egy különdíjat is átvehetett. Elismerték Mahler György munkáját is, aki egy balatonszéplaki üdülőépületet tervezett meg, valamint ugyancsak díjazták Novák Róbert csopaki kétlakásos lakóépületét. Persze a díj leginkább az építészeknek szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában