Egy a kérdés: ki marad a végén?

2019.09.11. 07:00

A területi versenyek lezárultak, Fejérből Székesfehérvár készül az országos döntőre

Ismeretes, Székesfehérvár újonnan Az év települése címmel büszkélkedhet. Mi vezetett eddig az elismerésig, s mit hozhat a jövő?

Szanyi-Nagy Judit

A pozitív végeredményhez a környezeti neveléshez kapcsolódó programjaik is hozzájárultak, úgymint az óvodás csoportokat megmozgató Mesés kiskertek Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt már több évtizede megrendezik hazánkban. Székesfehérvár tavaly jubilált: a városvezetés huszonötödik alkalommal nevezett a megmérettetésre, ezért a település elismerést is kapott. Persze nem ez az egyetlen kitüntetés, amit a megyeszékhelynek ítéltek. A teljesség igénye nélkül: Székesfehérvár 1995-ben a város kategória győztese és a Belügyminisztérium különdíjasa lett, 1996-ban a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen ezüst minősítést szerzett, 2000-ben Az ezredforduló legvirágosabb települése címet kapta meg, 2006-ban gyepszellőztető gép érkezett a városba különdíjként, és a településvezetés jogosulttá vált a nemzetközi logó használatára az 1996-os eredményes szereplést követően.

Minden évben új beruházásokat igyekeznek bemutatni

2013-ban az országban másodikként Dr. Kováts Zoltán-díj érkezett a városba. Idén, a verseny újításaként, regionális díját­adókon hirdették ki a területi legjobbakat; a Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyét tömörítő régióban Székesfehérvár aratott győzelmet. A várost ötfős zsűri értékelte, amelynek ezúttal nem volt tagja a megyeszékhely főkertésze, Spanyárné Halász Szilvia – mert éppen külföldön zsűrizett. Tőle tudjuk: a városnak nemcsak a virágok, fák és a zöldfelületek mennyiségében, minőségében kell kiemelkedőt mutatnia, de többek között a környezeti nevelésben sem árt, ha élen jár.

A pozitív végeredményhez a környezeti neveléshez kapcsolódó programjaik is hozzájárultak, úgymint
az óvodás csoportokat megmozgató Mesés kiskertek Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

– Minden évben igyekszünk új beruházásokat megmutatni a szakmai zsűrinek, idén a III. Béla tér, a Jávor Ottó tér, valamint a belvárosi Országzászló tér volt ez a helyszín. Ezenfelül szemrevételezték még azokat az új körforgalmainkat is, ahol az egynyári növények helyett virágzó cserjéket, évelőket ültettünk. Ez amellett, hogy egyfajta nemzetközi trend, a fenntartható fejlődés része is. Továbbá megismerhették az új strandot, ahol az igazgató a beruházásról a parkosítás és a területen található értékes platánfák vonatkozásában beszélt. A szakértőkből álló bizottság kétségtelenül a Sóstón töltötte a legtöbb időt: hosszú sétát tettek a területen, felmentek a kilátótoronyba. Itt éreztük igazán, hogy olyat mutatunk nekik, amivel megfogjuk őket. Többen azt mondták, három évvel ezelőtt, amikor a tervekről hallottak, nem gondolták volna, hogy ez a terület valóban életre is kel – tekintett vissza a főkertész. Hozzátette: a pozitív végeredményhez a környezeti neveléshez kapcsolódó programjaik is hozzájárultak, úgymint az óvodás csoportokat megmozgató Mesés kiskertek vagy az, hogy a Városgondnokság egész évben bevonja a mássággal élő gyermekeket a kollégáikkal közös közterületi munkákba.

A szakértőkből álló bírálóbizottság kétségtelenül a Sóstón töltötte a
legtöbb időt Fotó: archív (Pesti Tamás)

A hazai megmérettetésben további újdonság, hogy hagyományteremtő céllal már erdélyi települések is versenghettek a kategória különdíjáért. Ezzel a szervezők a határon túli magyarlakta településeket is be szeretnék vonni a környezet-

szépítő kezdeményezésbe. Az év települése elismerés plakettje a Városgondnokságra került, s most már csak várni kell – egészen október 4-éig –, hogy kiderüljön, az országból mely város és mely falu juthat tovább a nemzetközi Entente Florale Europe versenybe.

Az országos fődíjért város kategóriában Székesfehérvár, Budaörs (Pest megye), Harkány (Baranya), Lenti (Zala), Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén) és Szentes (Csongrád) verseng egymással. A legjobb falvak között Fejér megyei regionális győztes nincsen, itt Lipót, Orfű, Paloznak, Telkibánya, Érsekcsanád és Szentlőrinckáta méretteti meg magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában