Együtt régi hagyományok és új irányok

2019.09.21. 15:10

A múltjára joggal büszke Mohának a jelenje miatt sem kell szégyenkeznie

A kiváló minőségű, föld alól feltörő ásványvíz és a tikverőzés ősi hagyományával rendelkező község jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt öt esztendőben.

Palocsai Jenő

Kovács Sándorné (középen) szerdán adta át hivatalosan is a kerékpárút elkészült szakaszát a forgalomnak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A most regnáló testület már a kezdet kezdetén, tehát 2014-ben adott be pályázatokat, köztük az egyik legfontosabb, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatásáról szóló volt. – kezdte Kovács Sándorné, Moha polgármestere. – Ebből a forrásból egymillió forintot hívtunk le, hogy a Húshagyó keddi tikverőzés régi hagyományát meg tudjuk őrizni, sőt még inkább ismertté tudjuk tenni. Ezt az összeget látványos arculati elemekre, valamint a rendezvény lebonyolításához szükséges eszközök vásárlására fordítottuk. Ehhez a rendezvényhez kapcsolódóan szereztünk egy másik forrást is. Egy újabb NAKVI-támogatásnak köszönhetően 1,8 millió forintot költhettünk a tikverőzés és más rendezvények megvalósításához szükséges színpadi elemekre.

Adósságkonszolidáció nélkül

A jelenlegi testület első évében, 2014-ben Moha nem részesült adósságkonszolidációban, ugyanakkor az önkormányzatok fejlesztési támogatásaként 10 millió forintból megvalósulhatott egy régi terv. A Fő utca egy részén elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása, valamint a Szentgyörgyi út autóbuszmegálló peronjának kiépítése és a buszváró építése. Szintén 2014-ben fejeződött be a hasonlóan 10 millió forintba kerülő rendezvénypavilon felépítése. Azóta is rendezvények és szabadidős programok lebonyolítását teszi lehetővé ez a fedett színpad.

Később, 2015-ben egy Opel Vivaro mikrobuszt sikerült beszerezni, aminek azóta is nagy hasznát veszi a közösség.

– Három éve ismét kaptunk 10 millió forintot, mivel nem volt nálunk adósságkonszolidáció. Az újabb pénzből folytattuk a rendezvényekhez elengedhetetlen pavilon fejlesztését, így a kiszolgáló létesítmény belső tereit is ki tudtuk alakítani és emellett a településrendezési eszközöket is el tudtuk készíteni. Tavalyelőtt csak rendezvények lebonyolítására pályáztunk, de azokra sikeresen, ám tavaly ezeknél keményebb fába vágtuk a fejszénket – sorolja a polgármester. – Először is a Fő utca egy szakaszának felújítását végeztük el, az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések előirányzatból kapott 11 millió forintból.

Kovács Sándorné (középen) szerdán adta át hivatalosan is a kerékpárút elkészült szakaszát a forgalomnak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Ugyancsak a tavalyi évben fejeződött be a Moha Dózsa utca és az Iszkaszentgyörgy–Székesfehérvár közötti kerékpárút és mezőgazdasági út megépítése. A 96 millió forintos beruházás hivatalos átadója éppen ezen a héten volt.

Idén sem tétlenkedtek a község vezetői, ugyanis 43 millió forintból újjá varázsolták a szociális alapszolgáltatások új székhelyét. Elkészült tehát a szociális foglalkoztató épület külső szigetelése, tető felújítása, valamint a fűtés korszerűsítése, belső átalakítása. Emellett megvalósult a Szederfa soron a földút stabilizálása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában