Mutatós tárgyakat láthattunk, kipróbálhattuk a készítést

2019.08.31. 07:15

Ősi mesterségek napját tartották Ercsiben

Ötvös-cizellőr, íjász, bőrműves és kovács, de még búvárrégész is bemutatta mestersége szépségeit pénteken a hagyományőrző délután keretében.

Bokros Judit

Baumgartner Ádám bőrműves volt a hagyományőrző délután főszervezője Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Javában zajlik a településen a XIX. Eötvös-napok programsorozata, amelyen a cél a kulturális értékek bemutatása és az ismeretterjesztés, na meg a szórakozás. Pénteken déltől az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár melletti Örökmozgó parkban régi mesterségek mai művelői tartottak bemutatót, s ha volt érdeklődő, szívesen meséltek szakmájuk szépségéről.

Az egyikük Baumgartner Ádám bőrműves volt, aki autodidakta módon tanulta ki a mesterség csínját-bínját. A hagyományőrző délután főszervezőjeként elmesélte:

– Ercsiben 2007 körül kezdtük el a hagyományőrző rendezvények szervezését. A 2010-es évekre kinőtte magát és háromnapossá vált a tematikus program, most pedig eljutottunk odáig, hogy a hagyományőrzést mesterségek bemutatásával is kiegészítjük. Ez a rendezvény tehát először valósul meg ebben a formában az Eötvös-napok keretében. A jelenlévő mesterek egyike Strohmayer Ádám, aki az utolsó végzett ötvös-cizellőr, vele medálokat lehet készíteni. Jómagam a cipőktől kezdve a pajzsokon át az alkarvédőig mindent megcsinálok, itt pedig karkötők készítését mutatom meg beütéses díszítéssel. Weigel Harry a kovácsmesterséggel ismerteti meg a látogatókat, az íjászatot Faith Csabával lehet gyakorolni. A hagyományőrzés kapcsán bemutatkozik Tóth J. Attila búvárrégész is, aki régi tárgyakat kutat s hoz felszínre.

Baumgartner Ádám bőrműves volt a hagyományőrző délután főszervezője
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Baumgartner Ádám a vezetője az Attila – King of kings csoportnak is, amely azért szerveződött, hogy minél jobban megismertessék Attila király korát. Egy történelmi filmes pályázat miatt alakultak, s létrehoztak egy életmód-rekonstrukciót, amelyet akár rendezvények keretében is be tudnak mutatni, de előadásokat és mesterségbemutatókat is tartanak. Ádám nagyon jól ismeri Attila korát, hiszen sokat kutatott a témában.

A parkban egyre több érdeklődő vette körül a mestereket. Strohmayer Ádám is felkészülten fogadta őket, gyönyörű, részletgazdag ötvös munkái mellett segített egyszerűbb medálokat készíteni. Ehhez úgynevezett poncoló és kalapács kellett, amelyekkel sárgaréz lemezre vitték föl az előrerajzolt mintát. Ádámtól megtudtuk, hogy ez az egyik legszerszámigényesebb szakma.

A helyszínen a Tevékeny Nők Társasága segítségével készültek finom ételek, s volt lovas kocsizás is. A nap történelmi előadással és táncházzal zárult.

Az Eötvös-napok a hétvégén is folytatódik, szombaton a koncerteké, vasárnap a sporté lesz a főszerep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában