Szabadföldi görgetés

2019.08.05. 11:30

Mindegyik dinnyének megvolt a maga sorsa az első cecei dinnyenapon

Tán elképzelni sem tudja, hányféle módon használható fel a dinnye – legyen az görög vagy sárga. A ceceiek megmutatták!

Szanyi-Nagy Judit

Miután egyik pontból a másikba pakolták a dinnyéket, gurították is azokat a fiatalok

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hol máshol lenne dinnyenap, ha nem Cecén? Hiszen a dinnye őshazájáról beszélünk, amikor a Dél-Fejérben fekvő település szóba kerül. Nos, a szervezők ezt a „szemléletmódot” vitték a vasárnap első ízben megrendezett I. Cecei Dinnyenapba is, amely – a tapasztalatok alapján kijelenthető – nagy sikert aratott. A rendezvény megszervezését Vajai-Kovács Viktória művelődésszervező és Albert István dinnyetermelő – aki egyben képviselő, kulturális bizottsági tag is – szorgalmazta. A szervezkedés ezt követően kezdődött: az időpontot akkorra kellett kitűzniük, amikor a dinnye kapható, még úgy is, ha éppen emiatt több termelő nem tud jelen lenni a rendezvényen. Hiszen a terménnyel folyamatosan foglalkozniuk kell. De felajánlások így is szép számban érkeztek!

Ott van például a Váradi család, amelynek tagjai szintén dinnyetermesztéssel foglalkoznak. Ők, amellett, hogy a dinnyenapra kilátogattak, több dinnyét is felajánlottak a szervezőknek: pár darabot „játszósnak” (amely eladásra már nem jó, ellenben dinnyegurításhoz, -pakoláshoz és -hajításhoz igen), pár gurigát a dinnyefaragáshoz, s a növény egy részéből bizony bólé is készült (amely dinnyeétel kategóriában helyezést is ért el). Nem mellesleg a termelők saját portékáikat szívesen megversenyeztették: a legnagyobb csíkos dinnye (21,25 kg) gazdája Dömök Róbert, a legnagyobb feketéé (19,35 kg) Puskás Imre, a legkerekebb növényt Csilléri Gábor hozta, míg a legédesebb csíkos dinnyét Miklós Zoltán, a legédesebb feketét pedig Dömök Róbert adta. A legszebb dinnyetorta a sáregresi Lak Józsefné kezei közül került ki, a legötletesebb dinnyeételt – amely egy dinnyéből faragott torta volt – Potyondi Rolandné készítette.

Miután egyik pontból a másikba pakolták a dinnyéket, gurították is azokat a fiatalok
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A „játszós” dinnyékkel jobbára a gyermekek garázdálkodtak: a görög változatok csak úgy görögtek a földön, s ha esetleg a verseny hevében széttörtek, a helyükre azonnal érkezett a pótlás.

A művelődési ház udvarán helyet kapott – pályázatból megvalósult – esemény többeket vonzott: sokan megcsodálták Tanács Attila hivatásos zöldség-gyümölcsfaragó elképesztő alkotásait, de a kézművesség, valamint a környékbeli és sztárfellépők is megmozgatták az embereket. A dinnyekóstoló mindeközben természetesen ingyenes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában