Ki? - Ti & Mi megújítja!

2019.08.12. 16:00

Környezettudatos falunapra, csülökfesztiválra készülnek Úrhidán

Környezettudatos tippek, akciók, hulladékmentes vásárlás. Ki? – Ti & Mi a lakóhelyén is ringbe száll. Az idei falunapokat Kitti és Timi segítségével szeretnénk egy kicsit környezettudatosabban… – újságolja a faluvezető.

V. Varga József

Kecskés Timi (b) és Lippai Kitti (jobb szélen), az úrhidai ötletelők egy nyári pikniken Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindegy, hogy mit, csak csülökből legyen! – így szól minden évben az úrhidai csülökfesztivál szlogenje. Az idén azt is hozzáteszik: Zöldítsük ki az Úrhida-napokat!

– Egy-egy rendezvényünk alkalmával ezer eldobható pohár és ezt megközelítő mennyiségű tányér, evőeszköz és szalvéta fogy – vezeti elő a tényállást Bognár József polgármester. – Ennek a mennyiségnek a legyártása és hulladékká válása is nagymértékben szennyezi a környezetet, növeli a falunkban és a hulladéklerakókban a szemét mennyiségét, hozzájárul a klímaváltozáshoz, és ezzel rontja gyermekeink esélyét a nyugodt, kiszámítható jövőre.

Kecskés Timi (b) és Lippai Kitti, az úrhidai ötletelők
Fotó: szelfi

Mit tehetünk?

És ekkor jött Lippai Kitti és Kecskés Timi ötlete: falunapok környezettudatosan! A két hölgy a Jancsárkert piac állandó résztvevője, sikeres facebook-oldalt működtetnek (Ki? – Ti & Mi), se szeri, se száma kezdeményezéseiknek, foglalkozásaiknak, tanácsaiknak.

Felhívásuk az önkormányzattal közös:

– Arra kérünk mindenkit, hozzon magával saját poharat, tányért, evőeszközt és textil törlőkendőt szombaton – proponálja Ki? – Ti & Mi. – Menő, Úrhida-logós repoharakat rendeltünk! (A logó Dora Baboth munkája).

Amint megtudjuk: a repohár azt jelenti, hogy az ital mellé 200 forintért kapod meg a poharat, újra töltik, ahányszor kéred, és nem eldobható. Ha akarod, megvásárolod végleg, és a legközelebbi rendezvényre is magaddal viheted. Ha nem tartasz igényt rá, az utolsó pohár italod elfogyasztása után visszaadod, és visszakapod forintjaidat (ebben az esetben az önkormányzat viszi majd újra a poharat a következő rendezvényre).

Kecskés Timi (b) és Lippai Kitti (jobb szélen), az úrhidai ötletelők egy nyári pikniken
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ha nem vállalod, hogy saját tányért hozz magaddal (nem tudod megoldani, elfelejted), akkor cukornád tányérba kérheted a csülökpörköltet, a tányért használat után leadod, amit majd a tájház mögött komposztálnak – teszi hozzá Kitti és Timi. (A kanálról és a szalvétáról semmiképpen ne feledkezz meg! Ha mégis: marad a kezed és az inged mandzsettája…)

Ki? – Ti & Miről (Hogy ki ki? Járj utána!) úgy hírlik: a két anya a Jancsárkert textiltáskás angyalkája, egy növekvő mozgalom úttörői, a műanyagmentes és fenntartható életmód élharcosai. Úgy mondják róluk: egyre inkább megkerülhetetlen tényezővé válnak Székesfehérvár környezetbarát életében. És ne feledjük immár Úrhidát sem. Még hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában