Tető- és kazáncsere is várható az iskolában

2019.08.29. 07:40

Beázás, módosítások, utcaszélesítés – Csákváron üléseztek a városatyák

16 napirendi pontot tárgyalt nyilvános ülésén a csákvári képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Borsányi Bea

Ebben a ciklusban nyolcadszor tárgyalták a Bokréta utcai forgalmi helyzetet Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A lakosságot közvetlenül is érintő, a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítása: 2020-tól tovább bővül a kommunális adófizetés alól mentesek köre. Azoknak a 70 év felettieknek, akiknek a nyugdíja nem éri el 113 400 forintot, nem kell fizetniük. Beszámoltak két nyertes pályázatról, az újonnan épülő könyvtár berendezésére és rendezvénysátor beszerzésére nyert forrást a város. Előbbire 3,9 millió, utóbbira 3,7 millió forintot, amihez az önrészt biztosítani kell. A 2019. évi II. negyedéves költségvetési tájékoztatóból kiderült, hogy a város költségvetése a korábbi évekhez hasonlóan stabil. Szó volt az általános iskolában történt két nyári beázás kapcsán benyújtott vis maior pályázatokról. Először júniusban a tetőn keresztül ázott be az épület.

A júniusi beázást követően az önkormányzat a vis maior alapból kért támogatást a tetőhéjazat cseréjére. Júliusban aztán az újabb, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék a kazánházba tört be, a helyiségben 170 centiméter magasan állt a víz, a kazánok megrongálódtak, valószínűleg cserélni kell őket. Az iskolát a szakhatóságok már megvizsgálták, és mind a két igényt jogosnak találták. Jelenleg várják a pályázat elbírálását.

Ebben a ciklusban nyolcadszor tárgyalták a Bokréta utcai forgalmi helyzetet
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Nyolcadik alkalommal futottak neki ebben a ciklusban a Bokréta utcai forgalmi rend átalakításának. Az ügy lakossági megkeresésre indult annak idején: részben a megnövekedett forgalom csökkenését, részben pedig az út szélesítését szeretnék az érintettek elérni. Az ügyben a Fejér megyei kormányhivatalnál is feljelentették az önkormányzatot. A hivatali eljárás megállapította, hogy a forgalmi rendben nincs szabálytalanság, de az önkormányzatot kötelezték arra, vizsgálja felül a helyzetet, és nézze meg, mit lehet tenni.

A Bokréta utca átépítése nem egyszerű, hiszen a fizikai adottságai jelentősen megnehezítik az utca kiszélesítését, de a szélesítés nem szolgálná a forgalom csökkenését sem. Az önkormányzat korábban javaslatot tett az egyirányúsításra is, ám a lakók nem tudtak megegyezni abban, melyik irányból zárják le az utcát. A tervezés folyamatban van. Egy biztos, bármilyen átalakítás kivitelezése csak a csatornázást követően ésszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában