a huszadik csoda

2019.08.21. 08:15

A megye 7 csodája: Gyógyító erő rejlik itt

Csalóka a mellékelt ábra: bár a fotón egy építmény szemrevételezhető, a természeti érték abban rejlik. Ez ugyanis az agárdi termálvíz kútja.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A gyógyvíz jócskán növeli a térség idegenforgalmi értékét, közkedvelt, hiszen egyes adatok szerint a Bika-völgyben feltörő termálvíz 58 Celsius-fokos. A vízre még 1984-ben bukkantak rá, a mai fürdő elődjét pedig két évvel később, 1986-ban adták át.

A Termál online portál szerint az agárdi termálvíz ezer méter mélyről tör a felszínre, és gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik. Így alkalmas mozgásszervi és reumás panaszok, kopások, valamint nőgyógyászati betegségek kezelésére, de a műtéti fájdalmak enyhítésében, megszüntetésében is szerepet játszik.

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A definíció szerint termálvíz vagy hévíz az a felszín alatti víz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 20 Celsius-fokot. A víz hőfokát az adott terület geotermikus gradiense határozza meg, amely az egységnyi mélységváltozásra jutó hőmérséklet-változást fejezi ki. Magyarországon 2000. január 1-jén összesen 1289 regisztrált termálkút volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában