koszorúzás

2019.08.16. 07:00

Hóförgeteg katonái – A fehérvári gyalogezred hősi áldozataira emlékeztek

Szent Istvánnal álljuk mindig a vártát: ezzel a jelmondattal vonult hadba annak idején a 3. honvéd gyalogezred.

Tihanyi Tamás

Babucs Zoltán hadtörténész Fotó: Tihanyi Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

Az egykori alakulat Budai úti laktanyaépületénél rendezett ünnepségen a résztvevők csütörtökön megkoszorúzták a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred, a Magyar Királyi 33. Honvéd Gyalogezred és a Magyar Királyi 3. Tábori Pótezred hősi áldozatainak tiszteletére a rendszerváltás utáni években elhelyezett emléktáblát. Az eseményen a honvédelmi, rendvédelmi és civil szervezetek képviselői, a hagyományőrzők, valamint az érdeklődők mellett ott volt Cser-Palkovics András polgármester és az ezred egyetlen ma élő veterán katonája, Smohay Ferenc nyugalmazott zászlós is.

Babucs Zoltán hadtörténész
Fotó: Tihanyi Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

A mai Lánczos Kornél Gimnázium udvarán Babucs Zoltán hadtörténész mondott beszédet és idézte fel az alakulat múltját, valamint a zászlószentelés napját. A Szent István nevét viselő gyalogezred 1920-ban alakult meg Fehérváron két nagy múltú alakulat, a 17. honvéd gyalogezred és a császári és királyi 69. gyalogezred utódaként.

Smohay Ferenc magyar királyi zászlós (a képen középen) az egykori ezred egyetlen ma élő katonája
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár katonái, a 3. gyalogezred 1938. augusztus 15-én kapott zászlót a várostól, az avatóünnepséget, illetve a zászlószentelést Fehérvár központjában tartották. Attól fogva, amikor lehetett, minden évben ilyenkor tartották az ezrednapot. Nem sok idő kellett hozzá, hogy az egység a tűzvonalba kerüljön. Smohay Ferenc zászlóalját 1942 őszén búcsúztatta el az akkori polgármester, Farkas Sándor, akinek fia is a frontra indulók között volt. Az ezred katonái részt vettek Tyim elfoglalásában, s jelentős veszteségek árán jutottak el a Donig, ahol a 2. hadsereg legészakibb szárnyán helyezkedtek el. Eleinte az oroszok feltartóztatása nem okozott gondot, ám az 1943. január 12-én, pokoli erővel végrehajtott áttörés alaposan megtépázta a csapatokat.

A hagyományőrzők is koszorúztak
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 3. gyalogezred megfogyatkozott három zászlóalja körkörös védelemben, mínusz 30 fokos hidegben hősiesen harcolt, ahogyan tudott, miközben a szovjet főerők már mélyen mögöttük jártak. Fedezték a németek visszavonulását, majd nekik is hátrálniuk kellett és csak újabb súlyos veszteségek árán tudták kiverekedni magukat a gyűrűből. Smohay Ferenc 1943. február 1-jén esett hadifogságba és 1945-ben jutott vissza Fehérvárra, ahol azóta is él. Akkor tudta meg, hogy az egész ezredből csak kétszázötven honvéd és néhány tiszt vergődött haza viszonylag épségben. Az ezredet 1945-ben feloszlatták, a hősi halottak emlékére 1993. augusztus 19-én avattak táblát az egykori ezredparancsnoki épület falán.

Az ünnepség, illetve a koszorúzás után a résztvevők megtekinthették a 80 év hadban és békében című tárlatot, amely az ezred csapatzászlójának történetét dolgozza fel. A korabeli fotókat Bőhm Martin történész rendezte kiállítás alá, a tárlat augusztus 16-tól a megyei levéltárban látható egy hónapon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában