Varga Gáborral beszélgettünk

2019.07.17. 11:30

A szörfözés olyan extrém sport, ami alázatra tanít

Varga Gábor 15 éves kora óta szörfözik, huszonkétszeres magyar bajnoki címmel rendelkezik, így nem is volt kérdés, hogy a szörfözés és supozás bemutatásához az ő segítségét kérjük.

Tringli Alexa

Varga Gábor és felesége 2008-ban alapították meg szörfiskolájukat Agárdon, elsőként a Velencei-tónál. Sok negatív véleményt is kapott, hiszen a Balaton volt a szörfözés hazája a magyar vizek közül. Azonban az idő Gábort igazolta, az elmúlt 10 év alatt hétezernél is több embert oktattak. Mind infrastrukturális helyzetéből, mind a tó természeti adottságaiból következően egyre népszerűbb lett a tavon a szörfözés, több iskola is nyílt Gáborék után, melyben főként a Gábor által képzett szakemberek oktatnak. A tó biztonságos, a közepén evezve is fél-egy kilométerre van a part, ráadásul általában ÉNY-i szél fúj, így mindig a partra sodor, ha bajban lennénk. A Velencei-tó mellett szól még az is, hogy míg a Balatonon június közepétől augusztus 20-ig tart a szezon, a Fejér megyei vízhez már a március korai napsugarainál felbukkannak a lelkes szörfözők, és egészen októberig, novemberig vízre szállnak. És a dupla akkora szezon nagyon csábítóan hangzik Budapesthez ilyen közel.

Épp egy gyerektábor alkalmával látogatjuk meg őket, nagy a zsivaj az amúgy csendes délelőtti parton. A hangulat otthonos, fiatalos és barátságos. Gáborral beszélgetni élmény, árad belőle a derű, az életvidámság és a szörfösökre jellemző irigylésre méltó lazaság, ámde nem felelőtlenség. A szörfözésről, supozásról, a víz szeretetéről beszélgetünk, miközben körülöttünk sürög-forog mindenki.

A szörfözés

A magyar nyelvben nem egyértelmű a szörfözés mibenléte: a hullámszörfhöz csak hullám kell és a deszka, míg a windsurf egy deszkából és vitorlából áll, és mint a neve is mutatja, szél nélkül nem tudjuk használni. Utóbbi egy rendkívül összetett, technikai extrém sport, hiszen két természeti elemmel is meg kell küzdenünk: a széllel és a vízzel.

Kihasználták a szeles időt a szörfösök
Fotó: Elekes Gergő / Feol

SUP, avagy az állva evezés

Nagyon felkapottá vált az utóbbi években a sup, vagy stand up paddle (talán állva evezésként lehet visszaadni a legjobban), évezredek óta létezik, főképp a halászok használták, s használják ma is. A kétezres években lett divatos, azóta versenyeket is rendeznek.

  • Eleinte nem nagyon érdekelt a supozás – vallja be Gábor. – Aztán amikor Ausztráliában ráálltam, és evezni kezdtem, egy teljesen új dimenzió nyílt meg előttem.
  • Az állva evezés kicsiknek és nagyoknak is jót tesz, pillanatok alatt elsajátítható, és a világ legjobb rekreációs sportja. Folyamatosan kell egyensúlyozni a deszkán, amivel a gerinc melletti tartóizmokat használjuk, így derék- és hátfájósoknak kiváló sport. Lehet könnyedén is evezni, de úgy is, hogy 20 perc alatt teljesen kifárasszon. Létezik már magyar supos bajnokság is, a versenyekből többféle van: sprint, mely során egy 5-600 méteres távot kell minél gyorsabban megtenni, a másik során bójákat kerülgetve kell megtenni 2 vagy akár 10 kilométert is.

    A sup egy fiatal sportág, hibrid keveréke a kenuzásnak és a szörfözésnek. A szörfösöknél a deszka ismerete, a hullámvétel, a fordulás gyakorlata az előny, míg az evezés technikáját a kajak-kenusok ismerik jobban. Még nem döntötték el, hogy a Nemzetközi Hullámlovas Szövetség vagy a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség hajtsa-e az égisze alá ezt a fiatal, nagy potenciállal rendelkező sportot. Ugyanúgy lehet hullámokat meglovagolni vele, csak a supdeszkán állva evezhetünk rá a hullámra, nem hason fekve, mint a hullámszörfösök. Gábor több tízéves szörfös tapasztalata ellenére is úgy véli, még mindig van mint elsajátítania a supozás terén, hiszen maga a sportág is folyamatosan és intenzíven fejlődik. A versenyzésben használt deszkák is folyamatosan változnak, hiszen nem mindegy, hogy egy lapátmerítéssel mennyit siklik, vagy mennyire nagy a vízi ellenállás. Tulajdonképpen több egymásnak ellentmondó fizikai paramétert próbálnak az optimumra állítani.

    Szélerősség

    Amikor arról faggatjuk Gábort, mi az a szélerősség, amit már ő sem vállal be, fejünkre fúj a szél egy száradó neoprén ruhát. Kiváló időben jöttünk a partra, napsütéses, szeles nap van, a gyerekek vidáman várnak a sorukra, míg deszkára állhatnak a tizenpár fokos vízben. Fürdőző egy szál sincs. Gyerektábor zajlik, de vendégek is jönnek szépszerével, mindenkit a partra hív a szörfösöknek tökéletes idő. Tehát megkérdezzük, mi az a szél, ami a világlátott szörfösnek is sok?

  • Itt jön be az extrém sport dolog a képbe. Az egyik legfontosabb dolog, amire megtaníthat a szörfözés, az az alázat. Ugyanis ha nem vagy körültekintő, ha nem tiszteled a természetet, nem méred fel a felszerelésed, és legfőképp nem vagy tisztában a saját tudásszinteddel, a természet óhatatlanul is meg fogja mutatni, hogy ő az úr. A természettel szemben az ember mindig is kicsi és gyenge lesz, bármilyen nagynak gondolja magát. A tudásszintnek, a felszerelésnek megfelelően kell eldönteni, bemegyünk-e a vízbe, valamint ismerni kell a környezeti jellemzőket, például a termikus szelek befelé sodornak, nem a part felé. Ha valaki ezt nem tudja, kint ragadhat a parttól több száz méterre.
  • Van olyan szörfdeszka, ami 40 km/h-ig van hitelesítve, de kis szélben is jól lehet vele menni, valamelyik ott kezdődik, és 80 km/h-s szélig is tudja használni egy profi vagy félprofi is. Vannak olyan felszereléseink, melyekkel akár 40-45 km/h-s szélben is csinálunk kezdő oktatást, ha a vendég bevállalós, ez máshol nem nagyon fordul elő. Felmérjük a vendéget is, ha valakit jobban vonz a kihívás, és az sem zavarja, hogyha beleesik a vízbe, bátrabban visszük nagyobb szélben is. Valakit a vízbe esés lelomboz, kudarcként éli meg, őket inkább csendesebb időben oktatjuk.
  • Én 85-95 km/h-ig bemegyek, van megfelelő felszerelésem, és tudom mit kell csinálni, ha baj van. Elég sok kilométer van bennem, de én sem megyek be mindenhol ilyen erős szélben.
  • Életkor

    A táborozókat elnézve egészen vegyes az életkor. Mi az átlag? – kérdezzük Gábortól.

  • Általában a 10-17 éves kor, akik táborozni jönnek, de volt már 4-5 éves kisgyerek is, akit tanítottunk. De nyilván a gyerekek személyisége is számít, mennyire tudnak figyelni és utánozni. A kicsiknél az a cél, hogy megszeressék a vizet és akarjanak bemenni. Felső korhatár szerintem nincs, nálunk egy hetven év körüli úr volt, aki akkor kezdett szörfözni tanulni. Vendégként leginkább a 20-30 körüliek jönnek, a fiatal felnőttek.
  • Gábor vízre szállás előtt
    Fotó: Elekes Gergő/Feol

    Nemek

    Inkább lányok vagy fiúk jönnek?

  • Teljesen vegyes a vendégek és az oktatók körében is az eloszlás. Általában az oktatósegédeket, oktatókat mi képezzük ki, könnyebb teljesen az alapoktól elkezdeni az oktatást, mint egy „félig megtelt fejbe.” Bár ez a nehezebb út, még mindig a szakmaiság a legfontosabb számunkra. Volt olyan időszakunk, amikor nyolc oktatóból hat lány volt, volt olyan, hogy hat fiú, teljesen vegyes az eloszlás.
  • Veszélyek

    Még a legártalmatlanabb sportnak is vannak veszélyei, mit jelent ez a szörfnél és a supnál? Mire számíthatunk a deszkákra állásnál?

  • A sup kevésbé balesetveszélyes, itt csak a vízbe esés játszhat szerepet, és ha nincs a lábunkhoz kötve a deszka, elúszhat, de ez elég szélsőséges eset. A szörfözés annál inkább veszélyes, hiszen itt nagy sebességgel megyünk a vízen, ami 40-50 km/h-s sebességnél már olyan kemény, mint a beton. Az egyik első dolog, amit szörfözésnél megtanítunk, az a leesés. Fontos, hogy eltartsák maguktól a bumm vitorlát, hiszen a szél megcsavarhatja, és annál nagyobbat üthet a fejre. Kezdőknél fordul elő gyakrabban, lehet néhány lila-zöld foltot szerezni, de ettől szép ez a sport. Épp ezért erősen ajánljuk az oktatóval való kezdést, hiszen nagyon leredukálja a sérülés esélyét, valamint így sokkal gyorsabban lehet megtanulni is szörfözni.
  • Majd Gábor vízre száll, és bemutatja nekünk tudományát, mi pedig meggyőződünk róla, hogy valóban ez lehet a világ legjobb sportja.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában