családbarát település

2019.07.26. 14:00

Turisztikai fejlesztés Nádasdladányban: kerékpárút is készül

A település (1810 fő) már 1266-ban szerepel a történelmi térképeken. Nevéről mindenkinek elsőként a Nádasdy család által építtetett patinás kastély jut eszébe, amelyre minden falubeli nagyon büszke, és amelynek egyedi csipkés épülete és lenyűgöző tájképi parkja jelenleg felújítás alatt áll; a történelmi helyszín csodálatosan megújul.

V. Varga József

Az elszármazottak találkozóján a templomba kísérték a Szent Korona másolatát Fotó: FMH-archív (VV)

– Önkormányzatunk adóbevétele csekély, nagyobb vállalkozás nem működik nálunk, egyetlen lehetőségünk, hogy az adódó pályázati forrásokat kihasználjuk, így alacsony önrész biztosításával meg tudjuk valósítani mindazt, amit elterveztünk. Vannak rövid és hosszú távú településfejlesztési terveink, melyek határozott irányt mutatnak a fejlődésre, de mindezzel úgy kell sáfárkodnunk, hogy intézményeink is biztonsággal működjenek – hangsúlyozta Varga Tünde polgármester.

Egy település életében fontos az épületek, az infrastruktúra fejlesztése, de hasonló nagyságrendű feladat a közösségek összetartása, a fiatal családok, a fiatalok helyben tartása, és a lakosság szociális helyzetének javítása. Ladányban figyelemmel vannak a gyermekekre: az elmúlt években felújították a játszótereket, folyamatosan bővítik azokat. Büszkék arra, hogy 2015 óta az önkormányzat támogatja az első lakáshoz jutókat 200 ezer forinttal, és 20 ezer forint születési támogatást is adnak az újszülötteknek. Sikeres az újszülötteknek emléket állító faültetés is.

– Óvodánk családias, felújított, korszerű épület, 2015-ben a tetőfelújításon kívül 35 millió forint pályázati forrásból a fűtésrendszert megújuló energiaforrással, pelletkazánnal, napkollektorral, napelemekkel láttuk el. Tavaly a belső felújítás is megtörtént, a főzőkonyhát 17,4 milliós támogatással újítottuk föl, és saját forrásból parkoló készült az intézmény előtt. Az óvodához minibölcsőde épül pályázati pénzből, melynek előkészítése folyamatban van – folytatta az elöljáró.

Az elszármazottak találkozóján a templomba kísérték a Szent Korona másolatát
Fotó: FMH-archív (VV)

Az iskola fenntartása már nem önkormányzati feladat, de továbbra is jó az együttműködésük az intézménnyel. Kérésükre 2016-ban osztálytermeket alakítottak ki az étkezde épülete fölötti tetőtérben, 7,6 millió forint saját erő felhasználásával. Tervezik biztonságos parkolók kialakítását az iskola előtt és mögött, valamint pályázni szeretnének egy új iskolabusz beszerzésére a Magyar Falu Programban.

Szerencsés helyzetben vannak az egészségügy terén, hiszen a faluban háziorvos, gyermekorvos, fogorvos és védőnő tevékenykedik, valamint az idén felújították az egészségházukat, közel 35 millió forint támogatással. Rendezett az egészségház környéke, 2014-ben parkoló épült, 2015-ben napelemeket szereltettek az épületre, valamint 2018-ban az épület előtti utat aszfalttal burkolták. Köztereik rendezettek, virágosak, megújult a Fő tér, és térköves a piac területe.

– Középületeink nagy részét sikerült gazdaságossá tenni az utóbbi évtized alatt, hiszen napelemmel láttuk el a könyvtár és a polgármesteri hivatal épületét is, illetve idén megvalósult a hivatal épületének energetikai felújítása csaknem 20 millió forint pályázati támogatással. A turisztikai fejlesztés során kerékpárút is készül – mondta el Varga Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában