Táborozók a Titkok Házában

2019.07.31. 07:00

Természettudományok Fehérváron: robotika, virtuális világ és kémia

A Titkok Háza munkatársai Konfuciusszal együtt vallják: „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam, és megértem.”

V. Varga József

A 3–4. osztályos fruskáknak és legénykéknek engedik. Egészen belefeledkeznek a robotok programozásába, a kémiai kísérletbe. A tágas folyosón az érzékelőkkel ellátott finom járműveknek megálljt parancsolnak, amott a robotkar bizony felveszi a dominót. Hunyorgunk a színvesztő helyiségben, a laborban kémcső sistereg. Vajon ki jut ki először a furfangos szabadulószobából, milyen kód nyitja majd a széfet?

Az első állomás az érdeklődés felkeltése, minél kisebb korban

A Bregyó közi Napraforgó Városi Tábor ötödik turnusának mintegy 25 kisdiákja ezen a héten délelőttönként a Rákóczi utcai Titkok Házában (Fehérvári Civil Központ) ismerkedik megannyi titokkal, csodával. S nem csupán ismerkednek a természettudományokkal, de egyúttal csinálják, és meg is értik…

– Programjaink során élménypedagógiai módszertani elemekkel igyekszünk a klasszikus természettudományok és az alkalmazott tudományterületek felé fordítani a diákok érdeklődését – magyarázza Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója. Hovatovább a mérnöki pályák felé próbálják orientálni a fiatalokat, ahova általában a természettudományos tantárgyak emelt szintű érettségi vizsgáján keresztül vezet az út. A megközelítés kétirányú. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának segítségével dolgozzák ki a programokat, minél több középiskolában vagy általános iskolában tanító pedagógus bevonásával. Céljuk, hogy bemutassák, milyen területeken mélyíthetik el tudásukat a gyerekek, amennyiben a felsőfokú műszaki szakképzéseket választják, és egyúttal az ehhez vezető természettudományos tantárgyak tanulásában is segítik őket. Egyszerre mutatják be a pálya szépségeit, és azt, hogyan is tudnak felkészülni rá.

Mint az egyik, illatfelismerésen alapuló feladatnál kiderült, a kémiai laborban az óvatos szaglás is jó
szolgálatot tehet Fotó: Pesti Tamás

– Foglalkozásainkkal a partner oktatási intézmények programjaihoz kapcsolódunk, melyek az iskolákban (Adonytól Válig összesen 33 általános és középiskolával állnak kapcsolatban), a kidolgozott tematika mentén haladó foglalkozásaink pedig a Titkok Házában zajlanak – teszi hozzá a direktor.

 

– Jelenleg összesen tízféle programot kínálunk a nyári táboros gyerekeknek – tudjuk meg Jancsó Tamás egyetemi docenstől, a Titkok Háza szakmai vezetőjétől. – Ehhez szeptembertől újabb tíz programot teszünk hozzá, egyebek között 3D-s nyomtatással, GPS-kincskereséssel, térképekkel, csillagászattal, fizikai jelenségekkel kapcsolatos tematikával. És újra kimegyünk a természetbe; folytatódnak a Mesél az erdő, mesél a rét című, emelt szintű biológiafoglalkozásaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában