minden alkalommal új „elviteles” dobozt kell vennünk?

2019.07.05. 11:30

Csak halmozzuk a műanyagot?

Az elmúlt pár hónapban egyre több étterem utasítja vissza a vendégek által hozott ételtároló dobozokat, hagyományos éthordókat, s minden alkalommal, amikor elvitelre kérik az étket, új, helyben vásárolt műanyag dobozokban vihető csak el a menü. A szabályok valóban szigorodtak, a kérdés azonban az, nem lesz-e több ettől a műanyag hulladék. Amelynek pedig visszaszorítása lenne a cél.

S. Töttő Rita

Az otthonról hozott ételtároló helyett sok helyen már csak újonnan vásárolt műanyag dobozokban lehet elvinni az élelmet Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ki ne ismerné azokat a jó kis klasszikus éthordókat, amelyek egymásba rakható (manapság úgy mondják: rakásolható) tárolóival kényelmes lehetőséget biztosítanak a napi menü hazavitelére? Jól bevált, mondhatni, környezetkímélő és pénztárcabarát megoldás ez, ahogy az is, ha az étteremben korábban kapott műanyag dobozokat (vendéglátósok úgy mondják, „ételeseket”) mosogatjuk el és használjuk fel újra s újra, amikor csak szükséges. Egyre több helyen ütközhet azonban a vendég elutasításba, amikor át szeretné nyújtani az otthonról hozott tárolóit. Nem fogadhatják el, mondják, hozzátéve, hogy csak az általuk biztosított, új műanyagban vihető el az étel.

Sok szempontból vet fel kérdéseket ez az új rendszer, hiszen ha minden alkalommal új dobozt kell vásárolni, azzal jelentősen nő a műanyag hulladék mértéke – amelynek a bolygó védelme érdekében egyébként éppen a visszaszorítása lenne a cél. Másrészt pedig növeli a vásárló költségeit, hiszen minden egyes darabért külön fizetni kell. Számoljunk kicsit: ha csak darabja 50 forint, és naponta kettőt vásárolunk, mondjuk egy héten csak heti háromszor, akkor is havonta 1200 forint a plusz kiadás, ami éves szinten több mint 14 ezer forint. És nem mellesleg éves szinten 144 darab plusz műanyag doboz – egy vendég esetében.

Az általunk megkérdezett éttermek azt mondják, egy Nébih-rendelet tette szükségessé ezt a lépést közel két hónapja, mivel a nem kiszolgáló jellegű konyhák esetében – ahol nincs külön helyiség a műanyagok kezelésére – nem vihető be kültérből tároló. Ezek a dobozok ugyanis potenciális fertőzésforrások, amelyeknek a bekerülését akarják így megelőzni. Ezzel együtt pedig nyilván az esetleges „ügyeket” is, amelyek rossz fényt vethetnek a vállalkozásra.

Az otthonról hozott ételtároló helyett sok helyen már csak újonnan vásárolt műanyag dobozokban lehet elvinni az élelmet
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A témában megkerestük a Fejér Megyei Kormányhivatalt is, amely az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály felettes szerveként ezt az élelmiszerlánc-biztonsági intézkedést árnyalja kicsit. Mert az tény, hogy szigorodott a szabályozás, és nagyon komoly előírások vannak az éthordók tisztasága tekintetében, ám, mint kiderült, a szigorodás nem tiltja a műanyagok elfogadását. A hivatal így fogalmaz: közvetlen tiltó vagy előíró rendelkezésről nincs tudomásuk, a hazai szabályozásban, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló (2008. évi XLVI.) törvény előírja, hogy az élelmiszer-vállalkozásoknak olyan önellenőrzési rendszert kell működtetni, amelyekkel biztosítható az élelmiszerek biztonságossága. A vállalkozók tevékenységét ebben az úgynevezett Nemzeti Útmutatók segítik, amelyek irányelveket adnak tevékenységük feltételrendszerének kialakításában, működtetési eljárásaikban.

A kitétel az, hogy a vállalkozások tevékenységük során az élelmiszerek egyedi csomagolásához használt anyagokat úgy választják meg, hogy azok szennyező forrást ne jelentsenek a tevékenységre, élelmiszerre nézve. Így a vásárlók által hozott műanyag dobozok felhasználása közben biztosítani kell az „élelmiszerjogi megfelelést”, vagyis a belehelyezett élelmiszer biztonságát. A vállalkozó tehát élelmiszert csak arra alkalmas, igazolásokkal rendelkező csomagolóanyagba tehet. De! Bizonyos feltételekkel kiszolgálhat élelmiszert vásárlók által hozott edényzetbe is.

A már említett Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához is iránymutatást ad, vagyis meghatározza, hogy mely esetekben elfogadott a fogyasztók által hozott edénybe történő kiszolgálás. E szerint, amennyiben a vállalkozás átveszi tálalásra a megfelelőnek ítélt ételtároló edényeket, a kiszolgálás során mindenképpen úgy kell eljárnia a személyzetnek, hogy az edény megtöltésekor a hozott edény ne legyen szennyezési forrás – világít rá válaszában a kormányhivatal. Vagyis, ha a vendég által hozott edények mosogatásának feltételei biztosítottak, akkor akár a megfelelő biztonsági tisztítás is elvégezhető. Magyarán, ha akarja, elmosogathatja azokat – a vendég helyett… De vajon kinek van erre ideje? Lehetősége? Akarata? Ahogy fest, egyre kevesebb étteremnek, ami azért valahol érthető is. Ahogy az is, hogy nem akarnak fertőzésforrást bevinni a konyha kényes világába, s ezzel fertőzéses ügyek fókuszába kerülni. Ám azért nem árt látni és olvasni a sorok között: ez a szigorú rendelkezés azért döntési lehetőséget is meghagyott a vállalkozó számára – ha úgy ítéli meg, hogy az edény tiszta, akkor elfogadhatja azt. Ha azonban mégsem kockáztat, a legtöbb, amit tehet, hogy környezetbarát, teljesen lebomló dobozokat szerez be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában