Megújul az épület

2019.07.10. 08:30

Közösségi élet költözik a csóri plébániára

2007 óta lakatlanul, használaton kívül áll a csóri plébánia. Ez nemsokára megváltozik. 19,5 millió forint állami támogatásból újul meg az épület, s költözik vissza belé az élet.

Majer Tamás

Budainé Németh Johanna hitoktató programszervező is lesz

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nádi Ferenc atya 2008 elején hunyt el, azóta Fehérvárról járnak ki misézni papok, két éve már Nyárai Horváth István. A csóri római katolikus plébánia legalább 200 négyzetméteres, nagy udvarral bíró épülete tehát már bő tíz esztendeje üres.

Budainé Németh Johanna hitoktatóval beszélgettünk a tervekről, amelyek a Magyar Falu Program állami támogatásából, közel 20 millió forintból válnak realitássá. Egyházi és világi közösségi hely lehet a plébániából, nemcsak az iskolai hittanórák, egyházi programok, bibliaórák, filmvetítések lesznek itt, hanem például a csóri falumúzeum is. A hitoktató kifejezte, üdvös volna megmozgatniuk nekik, az egyháznak is a falu közösségét.

Budainé Németh Johanna hitoktató programszervező is lesz
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pályázati kiírás szerint – hiszen az közösségi terek fejlesztését és a helyi identitástudat erősítését célozza mindenütt – jövőre már programoknak kell lenniük a plébánián, vagyis hamar indulnia kell a felújításnak. Újak lesznek a nyílászárók, rendbe rakják a tetőt és az udvart, korszerűsítik a ház fűtését, vízvezetékeit, s természetesen járólapoznak és festenek is. Lesz mire költeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában